Sušení rajčat a hub v sušičce
Sklidili jste přes léto velkou úrodu rajčat, nebo jste na podzim našli spousty hub a nevíte, co s nimi? Jedním z nejlepších způsobů, jak si chuť těchto vynikajících surovin užívat třeba i v několika dalších letech, je jejich usušení. Zapomeňte na noviny, neboť sušení na nich je zdlouhavé a také ne příliš vhodné, a raději popřemýšlejte nad investicí do kvalitní sušičky, která patří dnes k základnímu vybavení každé moderní domácnosti.
Sušení rajčat v sušičce potravin
Sušená rajčata se u nás začala těšit vysoké oblibě, a pokud si na nich rádi pochutnáváte i vy, určitě vás potěší, že si je můžete díky sušičce připravit i doma. Perfektní k přípravě sušených rajčat je například infra červená sušička, která na potraviny působí téměř stejně jako sluneční paprsky a výsledkem je tedy dokonalá chuť i velké množství uchovaných cenných látek. Pokud ji však nevlastníte, vystačíte si i s klasickou sušičkou. Protože v sobě mají rajčata hodně vody, podložte je například pečícím papírem. K sušení jsou nejvhodnější zralé až přezrálé plody, nikoliv však nahnilé.
Usušené potraviny uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě na tmavém a chladnějším místě. Díky tomu si na nich budete moci pochutnávat třeba i za rok či za dva.
Sušičky na sušení hub
Houby patří k těm potravinám, které je třeba sušit poměrně dlouho. Proto se určitě vyplatí sušička s časovačem, který přístroj po uplynutí nastavené doby vypne. Při sušení hub i rajčat také oceníte sušičky s horizontálním prouděním vzduchu, neboť u nich není nutné přerovnávání plat nebo dokonce samotných surovin, ale suší rovnoměrně. U levných sušiček však vzduch většinou proudí vzhůru a je tedy třeba proces kontrolovat.