Sušení česneku, zázvoru a červené řepy
Zatímco některé potraviny vídáme v sušené formě častěji (jablka, meruňky, švestky…), některé by nás možná ani sušit nenapadlo. Přitom je tento prastarý způsob konzervace potravy vhodný pro mnoho dalších zajímavých surovin. Pokud se vám doma nashromáždilo velké množství česneku, zázvoru či červené řepy a neradi byste, aby se vám zkazily, není nic jednoduššího, než je usušit!
Sušení česneku v sušičce
Sušený česnek najde v každé domácnosti mnoho využití. Často se z něj například vyrábí prášek, který se dá přidat k soli či dalšímu koření. Před sušením je třeba česnek oloupat a nakrájet na kolečka, případně i menší kousky. Sušit ho nechte asi 8 – 12 hodin pří teplotě maximálně 45 ºC. Dobře usušený česnek poznáte podle toho, že bude křupavý.
Tip: Pokud si rádi připravujete také sušené maso, můžete ho sušit společně právě s česnekem. Získá tak zajímavé aroma.
Sušení zázvoru a červené řepy v sušičce
Podobně jako česnek připravíte i sušený zázvor. Kořeny dobře oloupejte a nakrájejte na kolečka, lze ho také nastrouhat. Poté už jen zbývá naklást zázvor na plata a nechat sušit na 35 ºC. V tomto případě vás překvapí rychlost, zázvor může být usušený už za 2-4 hodiny. Perfektní bude také sušená červená řepa, ze které si můžete vyrobit zdravé domácí chipsy. Řepu oloupejte a nakrájejte na kolečka, přidat můžete i sůl nebo další oblíbené koření. Poté ji nechte 10-12 hodin sušit při maximální teplotě 50 ºC.