Nejvhodnější odšťavňovač na jablka
Před výběrem odšťavňovače je třeba zvážit mnoho věcí. Odpovězte si na otázky, jak často a na co budete odšťavňovač používat. Podle toho pak můžete zvolit také typ odšťavňovače. Zatímco jablka, hrušky či kořenovou zeleninu zvládají v podstatě všechny přístroje, u listové zeleniny či bylinek už je to horší a pro jejich odšťavňování jsou nejvhodnější šnekové či dvouhřídelové odšťavňovače.
Odšťavňovače s otvorem na celé jablko
Jestliže plánujete odšťavňovat převážně jablka, pak se vám bude určitě hodit přístroj, který vám ušetří co možná nejvíc práce. A to například tak, že do něj budete moci vložit celé jablko bez nutnosti ho předem krájet a podobně. Dnes již většina odšťavňovačů dostatečný otvor má, ale je dobré se raději přesvědčit.
Šťáva z jablek díky odšťavňovači
Při odšťavňování jablek je třeba brát v úvahu i jejich stav. Nejvhodnější jsou tvrdá jablka, ze kterých získáte maximum šťávy, naopak změklá a již starší jablka vám mohou přístroj ucpat vlákninou.
Z různých typů odšťavňovačů získáte také různou šťávu. Pokud zvolíte odstředivku, dočkáte se napěněné šťávy, která se také rychleji zkazí. Jestliže tedy chcete jablečnou šťávu popíjet i během dne a ne okamžitě, budou vhodnější dvouhřídelové či šnekové odšťavňovače, které zároveň dokáží uchovat více vitamínů a dalších prospěšných látek a šťáva z nich je hustá a krémová.