Nerezová sušička k sušení ovoce, zeleniny a květin
Při výběru sušičky je důležité brát v potaz mnoho různých faktorů. Mezi ty nejdůležitější patří spotřeba elektřiny, příkon, hlučnost přístroje, kapacita a také volitelné nastavení teploty. Zajímat vás však může také materiál celého přístroje, případně sušicích táců. Pokud příliš nedůvěřujete plastu, pak se poohlédněte po těch nerezových, které sice bývají dražší, ale už na první pohled působí bytelněji.
Sušení ovoce a zeleniny v sušičce
Sušení potravin trvá v závislosti na jejich druhu, tloušťce plátků a teplotě 6 – 12 hodin, může to být ale také mnohem déle, například u ananasu. Ovoce sušíme při teplotě 50 – 55 ºC a délka sušení se liší druh od druhu. Zatímco křížaly mohou být usušené poměrně rychle, švestky či broskve budou potřebovat delší čas. Výsledkem by mělo být vláčné a ohebné ovoce. Zeleninu je vhodné sušit při teplotách do 50 ºC, neboť při vyšších teplotách může dojít k jejímu ztvrdnutí.
Sušení bylinek a květin v sušičce
Co se týče bylinek a květin, sušíme je při maximální teplotě 40 ºC po dobu zhruba 4 – 8 hodin. Důležité je, aby sušení probíhalo bez přístupu světla. Vhodné je při sušení použít síťky s menšími otvory, aby drobné květy nepropadávaly. A jak se dají využít? Usušené květiny budou perfektní dekorací do každého bytu, vytvořit si z nich můžete také oblíbené pot-pourri nebo voňavé pytlíčky i polštářky. Co se týče bylinek, budou se hodit například do čajových směsí.