Sušení bylinek a šípků na čaj
Příprava domácích bylinných i ovocných čajů se stává velmi oblíbenou disciplínou všech, kteří mají rádi pod kontrolou to, co pijí a konzumují. Pokud navíc máte zahrádku, kde si bylinky pěstujete sami, máte vyhráno. Spousta se jich dá ale stále najít ve volné přírodě, v tom případě však sbírejte ty, které nejsou v blízkosti silnic. K sušení bylinek a šípků na čaj vám nejlépe poslouží sušička, která nabízí možnost regulace teploty. Bylinky by se také měly sušit bez přístupu světla, proto vybírejte sušičku s neprůhlednými stěnami.
Jak sušit bylinky?
Vhodná sušička na bylinky by měla mít, jak už je uvedeno výše, neprůhledná síta, aby zůstalo zachováno maximum cenných látek. Zároveň se hodí nejen regulace teploty, ale také časovač, velkým bonusem je pak menší spotřeba energie. Pro sušení bylinek je potřeba, aby sušička kromě klasických sít obsahovala také síta s menšími otvory, kterými nebudou rostliny propadávat. Teplota sušení by neměla přesahovat 40 ºC, doba se pak odvíjí od konkrétního druhu a také množství.
Tip: Propracovanější sušičky již nabízejí programy na sušení konkrétních potravin a teplotu i potřebný čas již nastaví za vás.
Sušení šípků v sušičce
Šípky jsou velmi cenným zdrojem vitamínu C i dalších zdraví prospěšných látek, a proto jsou oblíbené nejen při přípravě čajů, ale také marmelád či omáček. K sušení šípků v sušičce je vhodná teplota okolo 55 ºC a plody lze sušit jak celé, tak i pokrájené. To, že je šípek správě usušený, poznáte podle tmavě červené barvy a tvrdé slupky. Uvnitř by neměl být lepkavý.