Nerezový odstředivý odšťavňovač s širokým plnícím otvorem
Odstředivé odšťavňovače jsou stále zřejmě nejoblíbenějším a nejčastěji kupovaným typem odšťavňovačů. Rozhodně však nejsou vhodné pro všechny druhy ovoce a zeleniny a ani vyprodukovaná šťáva se nemůže rovnat té, kterou vytvoří například šnekové či dvouhřídelové odšťavňovače.
Šnekový nebo odstředivý odšťavňovač?
Dříve než se pro odstředivý odšťavňovač rozhodnete definitivně, porovnejte jeho výhody a nevýhody se šnekovým odšťavňovačem. Důležitým parametrem je zde například to, co chcete odšťavňovat. Odstředivka zvládá bez problémů jablka či kořenovou zeleninu, ale vynikající šťávu z listové zeleniny či bobulovin z ní nedostanete, k tomu jsou šneky daleko vhodnější. Zajímá vás určitě také kvalita získané šťávy, která je u šneků také nesrovnatelně vyšší. Je to dáno tím, že odstředivky využívají vysokých otáček a produkují tak méně kvalitní a méně trvanlivou šťávu a také velké množství pěny.
Odstředivky s velkým plnicím otvorem
Výhodou odstředivých odšťavňovačů je jejich široký plnicí otvor, díky kterému není třeba většinu ovoce a zeleniny předem krájet na menší kousky, čímž si ušetříte čas i práci. Berte však v potaz také to, zda odpovídá velikost plnicího otvoru síle motoru, který by se jinak u větších kusů surovin mohl zpomalovat.
Při koupi odstředivých odšťavňovačů vybírejte ty se silným motorem. Zároveň zde počítejte s méně kvalitní šťávou.