Sušení jablek a dýně v sušičce potravin
Možná jste si až doposud mysleli, že na usušení několika málo jablek vám bohatě postačí trouba nebo slunce. Sami asi víte, že na počasí se obzvlášť na podzim moc spoléhat nedá a i sušení v troubě má své nevýhody. Patří k nim především nemožnost cirkulace vzduchu skrz potravinu, často tak dochází také ke ztrátě barvy. Proto se k sušení vyplatí elektrická sušička vlastně vždy.
Jak sušit jablka v sušičce?
K přípravě křížal použijte zralá a co možná nejčerstvější jablka. Pokud se chystáte křížaly podávat například dětem, je možné je předem oloupat. Pak už zbývá jablka zbavit jádřince a nakrájet na plátky. Jejich tloušťka záleží jen na vás, čím tenčí, tím křupavější bude výsledek. K sušení jablek volte teplotu mezi 35 – 50 ºC a ovoce nechte sušit zhruba 6 – 8 hodin.
Tip: Pokud chcete, aby si jablka zachovala bílou barvu, namočte je před umístěním do sušičky do citronové vody.
Sušení dýně v sušičce
Kromě jablek a dalších klasických potravin k sušení, jako jsou houby či švestky, můžete sušit také stále oblíbenější dýni. Tu nejprve oloupejte, odstraňte měkkou dužinu a nakrájejte na plátky či kostičky. Následně ji nechte asi 12 hodin ponořenou do citronové nebo octové vody. Poté ji vložte do nálevu z vody a cukru a nechte povařit, dokud nebude měkká. Přidat můžete zajímavou příchuť pro lepší chuť, například skořici. Poté už dýni jen vyndejte, nechte okapat a naklaďte plátky na sušicí plata. Sušení bude trvat zhruba 8 hodin.