Recepty na odšťavňování
Pořídili jste si odšťavňovač a přemýšlíte, jakými recepty začít? Možností je téměř nepřeberné množství. Můžete se nechat inspirovat mnoha recepty na internetu, nebo začít experimentovat. V tomto případě si dejte pozor na suroviny s velmi výraznou a specifickou chutí, které by mohly ostatní druhy ovoce a zeleniny zcela přebít. Možná tak ale naopak objevíte souhru naprosto nečekaných chutí.
Jednodruhové šťávy z ovoce a zeleniny
Jestliže se na začátku nechcete pouštět do velkých experimentů, můžete začít s jednodruhovými šťávami. Velmi oblíbená je naprostá klasika v podobě jablečné šťávy, výborné jsou šťávy z citrusů, vyzkoušet můžete i mrkvovou či hruškovou. Mnoho šťávy naopak nezískáte například z banánu či měkkých druhů jako je broskev nebo meruňka.
Při odšťavňování vždy pro maximum šťávy používejte co nejčerstvější ovoce a zeleninu. Šťávu také vypijte co nejdříve, než z ní důležité látky vyprchají.
Vícedruhové šťávy z ovoce a zeleniny
Kombinování různých druhů je zábavné a šťávy se vám tímto způsobem jen tak neomrzí. Velmi zdravé jsou šťávy „zelené“ freshe , takže se nebojte do svých receptů přidat různé druhy salátů, řapíkatý celer, petržel, špenát či okurku. Své šťávy můžete samozřejmě přizpůsobit svému současnému rozpoložení. V případě nachlazení přidejte zázvor, při nedostatku energie banány, jahody a pomeranče, pro detox organismu petržel či chlorellu.