Sušení masa v sušičce – jerky
Sušené kousky masa, jerky (džerky), se staly oblíbenou svačinkou nejen sportovců například na cestách. Zakoupit je dnes můžete celkem běžně, ale abyste měli dokonalý přehled o kvalitě masa a jeho ochucení, můžete si je poměrně snadno vyrobit i doma. Postačí vám v podstatě jen kvalitní maso a sušička na ovoce.
Jaké maso je vhodné k sušení?
Za nejvhodnější maso k přípravě jerky je považováno hovězí, ale vyzkoušet určitě můžete také zvěřinu, ryby i drůbeží maso. Důležitý je co nejnižší obsah tuku, neboť tak maso vydrží déle, a samozřejmě celková kvalita.
Tip: Než začnete maso krájet, dejte ho na chvíli do mrazáku, nakrájíte tak potřebné tenké plátky lépe.
Jak maso sušit v sušičce ovoce?
Maso je tedy třeba zbavit blán a vrstev tuku a nakrájet na plátky tenké zhruba 3 mm. Následuje proces, při kterém uplatníte svoji inspiraci – maso osolte a přidejte koření dle libosti a chuti. Solí není třeba šetřit, neboť maso pomáhá konzervovat a vytahuje z něj vodu. Takto naložené maso nechte několik hodin v lednici, aby nasálo všechny chutě, a pak už zbývá krok poslední – sušení. Maso nechte v sušičce zhruba 6 – 8 hodin při teplotě okolo 55 ºC. Výsledkem by měly být lehce průsvitné plátky, které se při ohýbání nezlomí, ale pouze popraskají. Stejně jako většinu usušených surovin jej pak uložte do vzduchotěsné nádoby.