Zdravé a chutné recepty

Kroupy s fazolí - mnohými zapomenutá klasika

Kroupy s fazolí - mnohými zapomenutá klasika

Kroupy a fazole mají být v poměru 1:1, cibule v polovičním množství. Kroupy namočím nejlépe přes noc a pak vařím podle návodu na obalu. Cibuli a slaninu nakrájím na kostičky a restuji společně …


Pečená dýně trochu jinak

Pečená dýně trochu jinak

Dýni zbavím semínek a nakrájím na půlměsíčky, tlusté asi 1 - 2 cm. Plech vyložím pečícím papírem, pokladu na něj dýně, posypu kořením a rozmačkaným česnekem. Pokapu olejem a peču na …


Hrníčkové lívance

Hrníčkové lívance

Postup je opravdu velice jednoduchý. Jablko nebo hrušku nastrouhám, přidám všechny ostatní suroviny a zamíchám. Nechám 5 minut odstát a smažím na trošičce tuku. Pokud máte kvalitní pánev, …



Řepa obalená ve slanině na salátu s medovou zálivkou

Řepa obalená ve slanině na salátu s medovou zálivkou

Ingredience: 4 středně velké červené řepy 3 lžíce octa, 2 lžičky soli, cca 2,5 litru vody plátky dobré slaniy 2 hrsti slaniny nakrájené na tenčí špalíčky oblíbený listový …


Barevný tuňákový salát

Barevný tuňákový salát

Ingredience: 1 konzerva masa z tuňáka (cca 180 g) 3 stonky jarní cibulky drobně nakrájené 2 vařená vejce 1/2 ledového salátu nařezaného na proužky hrst řapíkatého celeru drobně …


Lívanečky s cuketou a pórkem

Lívanečky s cuketou a pórkem

Ingredience: 400 g pórku nakrájeného na jemné nudličky 250 g mladé cukety nahrubo nastrouhané (není nutné ji loupat) 3 celá vejce asi 6 - 8 lžic polohrubé mouky asi 150 ml mléka 2 - 3 …


Jemná bábovka z babiččiny kuchařky

Jemná bábovka z babiččiny kuchařky

Ingredience: 28 dkg mouky 14 cukru 10 dkg másla 3 celá vejce 1/2 ks prášku do pečiva 1 vanilkový cukr citronová kůra Na vymazání formy: olej nebo máslo, na vysypání …


Piškotoví bubáci

Piškotoví bubáci

Ingredience: 28 dkg cukru 4 celá vajíčka 22 dkg polohrubé mouky Postup: Cukr mixujeme spolu s vajíčky alespoň deset minut, až vznikne velmi hustá světla pěna. Do ní pak postupně …


Pohanková výživná snídaně

Pohanková výživná snídaně

Pohanka je ke koupi v mnoha variantách. Nejčastěji se v setkáváme s pohankovou lámankou nebo pohankovými kroupami, jejich vaření je ale velmi zdlouhavé. Vybereme tedy pohankovou lámanku, kterou …


Voňavá krůtí křídla

Voňavá krůtí křídla

Příprava je opravdu velice jednoduchá. Veškeré koření a bylinky rozdrtíme na jemný prášek v hmoždíři nebo mlýnku na koření a smícháme s olejem a citronovou šťávou. Poměr si určíme sami, …