Zajímavé články o zdravé výživě, tipy na vhodné spotřebiče, recepty

Co je to Karob

Co je to Karob

Karobové boby zrají v luscích na stromu, který roste především na Středním Východě, ale také v Itálii, Řecku a Kalifornii. Po usušení se boby melou na jemný prášek, který známe jako …


Rýže

Rýže

Rýže je po pšenici druhá nejrozšířenější obilovina na světě, je na ní závislá velká část planety. V jihovýchodní Asii je zásadním zdrojem obživy. Také všude jinde ve světě tvoří …


Fazole

Fazole

V Peru je pěstovali už před 10 000 lety, k nám se ale dostaly o poznání později. Těchto ledvinovitých luštěnin existuje několik druhů: bílé, červené, černé, hnědé, strakaté, malé, velké, …



Voda - pitný režim, voda v našem těle

Voda - pitný režim, voda v našem těle

Připadá nám důvěrně známá, kapalina, která je podmínkou života na planetě. To v ní tkví kořeny našeho života, ona dělá tvář zemského povrchu. Byla u toho, když se rodily kontinenty. Pokud …


Med

Med

Česká republika vždy patřila mezi nejzavčelenější země světa. Navzdory této informaci je u nás med nedoceněný a kupujeme sice levný, ale nekvalitní med. Už třicet let také čteme články o …


Tapioca - využití, prospěšnost pro organismus, původ

Tapioca - využití, prospěšnost pro organismus, původ

Tapioca je škrob získaný z kořene Manioku. Maniok je jednou z šesti výživově nejdůležitějších rostlin na planetě. Rostlina původem z Jižní Ameriky, Afriky a Indie, je keř vysoký asi metr se …


Ředkvičky

Ředkvičky

Ředkvičky na jaře patří mezi první zeleninu, která nám nabízí vitamíny a minerály po dlouhé zimě. Jsou nenáročné na půdu. Pěstují se i ve fóliovnících či ve sklenících. Konzumujeme je …


Brambory

Brambory

Syrové brambory se k jídlu moc nehodí, obsahují látky, které se neutralizují právě vařením. Naše babičky, když vařily brambory, přidávaly vždy kmín. Něco jiného je čerstvě vylisovaná …


Listová zelenina

Listová zelenina

Listové saláty a další zelené potraviny obsahují příznivé látky pro náš život, pro naše zdraví, nabíjí nás energií. Salátů existuje velké množství druhů. Každý z nich má jinou chuť, …


Červená řepa

Červená řepa

Červená řepa patří mezi nejlevnější zeleninu u nás na trhu, je k dostání celou zimu a je to neuvěřitelný zdroj zdraví prospěšných látek. Dá se konzumovat jak bulva, tak i mladé listy, které …