Pepř - druhy, účinky a zajímavosti
Pepř je asi nejrozšířenější koření světa - světová produkce pepře činí asi 210 000 tun. Je to plod Pepřovníku černého - stálezelená popínavá liána, dorůstá délky až 15 metrů, dožívá se až 60 let a pochází z Indie.
Existuje mnoho druhů pepře
- Pepř černý - předčasně posbírané nedozrálé bobule. Nejdřív se pár dní skladují ve velkých kopách, a když dojde k zapaření, usuší se na prudkém slunci.
- Zelený pepř - také nezralé bobule, ale sušené mrazem. Poté se nakládají do slaného nebo octového nálevu, aby při dalším, už běžném sušení teplem, neztratily barvu. Chuť takto připraveného pepře je výraznější, ale méně pálivá.
- Bílý pepř - plody pepřovníku sbírané v plné zralosti. Ty se namočí do studené vody. Postupně dochází k odstranění slupek až na smetanové jádro. Suší se na prudkém tropickém slunci a to jim dodá známou bílou barvu.
- Cayenský pepř - je mylně považovaný za pepř, ale ve skutečnosti se jedná o rozdrcené chilli (název vznikl špatným překladem).
- Růžový pepř - růžové bobule jsou plody stromu pepřovce balzámového. Prodává se také pod názvy brazilský pepř nebo peruánský pepř. Pochází z brazilských a peruánských pralesů. Je jemný a ve větším množství toxický.
- Dlouhý pepř - nedozrálé květenství pepřovníku.
- Pepř Kubebový - roste divoce na ostrovech Nová Guinea a Sumatra. Jeho chuť je výraznější a vůně pronikavější, než u pepře černého, ale je dost hořký.
- Sečuánský pepř - plody stromu Zanthoxylum piperitum pochází z Číny. Má velmi ostrou, pronikavou, palčivou chuť.
- Pepř Jamajský - je obyčejné Nové koření.
- Pepř Charleston - nová odrůda vyšlechtěná v USA - je 25krát ostřejší, než ostatní odrůdy.
Jak poznat kvalitní pepř?
- Kvalitní kuličky jsou velké a těžké. Pokud je hodíte do vody a plavou, jedná se o nekvalitní pepř.
Použití a složení
Pepř je velmi oblíbený a dá se používat do slaných i sladkých pokrmů - perník se třeba dříve nazýval peprník, právě podle pepře. V němčině se perníčky stále jmenují pepřové koláčky - Pfefferkuchen. Využijete ho ale i do svařeného vína. Ostrou chuť a aroma pepře způsobují pryskyřice, éterický olej a alkaloid piperin. 50 % zrna pepře tvoří škroby, 6 až 8 % tuky a pryskyřice kavicin.
Pepř léčí
Pepř má mimo dochucovacích vlastností také léčivé účinky. Pomáhá při nachlazení, při sexuální nechuti, ale má také antibakteriální vlastnosti. V zeleném pepři byly prokázány dvě nové fenolické látky, které nejsou přítomny v černém pepři a které působí proti určitým kmenům bakterií. Přílišná konzumace pepře vede k vysokému krevnímu tlaku.
Víte, že:
- Pepř zlepšuje trávení a urychluje metabolismus.
- Stimuluje spalování tuků.
- Odstraňuje nadýmání.
- Podporuje srdeční činnost.
- Je vhodný pro ty, kteří trpí na studené nohy a ruce.
- Stimuluje nervový systém a rozpouští hleny.
- Je také pomocníkem při střevních potížích.
- V ajúrvédě se využívá jako detoxikant.
- Piperin, který je obsažený v pepři, má účinky podobné morfinu – působí tak proti bolesti.
- Považuje se za přírodní afrodiziakum.
- Za afrodiziakální nápoj se díky obsahu pepře považuje i koktejl Bloody Mary.
Černý pepř dříve používali lidé na ochranu domova. Pepř se solí se sypal kolem domu, aby byl chráněn proti zlu a negativním vlivům. Tak ho jezte a ochrání vaše tělo i ducha.