Ibišek - okrasný keř nebo bylina?
Většina z nás zná ibišek jako okrasnou rostlinu, ale tím její využití zdaleka nekončí. Ibišek je jednoletá (letnička), ale i dlouhověká rostlina, z čeledi slézovité. Rod Hibiscus (ibišek) zahrnuje více jak 300 druhů a je rozšířen v tropech a subtropech celého světa. Ibišek své jméno získal podle egyptského posvátného ptáka Ibise. Ten byl ztělesněním boha Thovta, boha důmyslnosti a tvořivosti.
Široké využití ibišku
Většina ibišku je pěstovaná především pro okrasné účely, ale některé mají svůj význam v textilním, jiné dokonce v dřevařském průmyslu a ukazuje se, že řada z nich má široké využití i v medicíně. Z květů odrůdy ibišku súdánského (Hibiscus sabdariffa L.) připravuje mnoho národů světa osvěžující nápoj, který se pije teplý nebo chlazený. Ibiškový čaj má vínově červené zabarvení a nakyslou chuť (vysoký obsah vitaminu C), proto se často pije s medem nebo cukrem. Kyselý nealkoholický nápoj z ibišku se jmenuje karkadé a v tropických oblastech popíjí skoro nepřetržitě. Přináší úlevu v horkém počasí, protože zvyšuje průtok krve.
Léčivé účinky
- antioxidant
- posiluje imunitu
- snižuje vysoký krevní tlak
- zamezuje ukládání tuků v tepnách
- snižuje cholesterol
- má antibiotické a dezinfekční účinky
- dezinfikuje močové cesty a ledviny
- rozpouští některé typy močových kamenů
- je protizánětlivý (např. trávicí a močový trakt)
- působí diureticky a mírní otoky
- ozdravuje játra
- snižuje pocení
- redukuje nadváhu
- stimuluje paměť
- působí proti parazitům
- likviduje kolikové bolesti břicha po dietních chybách
- zklidňuje bolestivou menstruaci
- snižuje horečku
Nemá žádné nežádoucí účinky a je vhodný pro děti, kojící a těhotné ženy.
Ibiškový čaj
Půl litru vody přivedeme k varu, přidáme hrst sušených květů a krátce povaříme. Necháme 10 louhovat a scedíme. Pijeme čistý nebo slazený medem. Koupit se dají také ibiškové extrakty.
Víte, že:
- Rostlinná barviva společně s vitaminem C likvidují volné radikály a tím brzdí stárnutí a poškozování buněk?
- Výrazně přispívá k hubnutí?