Kaki
Kaki, božské ovoce, lahodná sladká chuť, nádherná barva. Pro náš trh se pěstuje hlavně ve španělské Valencii. Ze dřeva stromu se vyrábí i nábytek nebo hudební nástroje, jeho dřevo připomíná eben. Kaki si můžete koupit pouze dva měsíce v roce, a to od poloviny října do poloviny prosince.
Využití v kuchyni je široké, ale opět platí, že sníst ho čerstvé je nejlepší. Jinak se z něj připravují dezerty, šťávy, krémy, zmrzliny, čatní, džem, jeho pevné tělo lze po vydlabání použít například jako kalíšek na zmrzlinu nebo ho můžete použít jako mističku na ovocný pohár. Kaki je potřeba jíst, když je na pohmat měkké, potom je sladké a velmi dobré. Koupíte-li si tvrdé, musíte ho nechat dozrát. Můžete si ho i usušit tak, jako to dělají v asijských zemích.
Kaki podporuje snižování špatného cholesterolu, přispívá ke správné činnosti střev, detoxikuje organismus, působí proti stárnutí, posiluje imunitní systém, pomáhá při odstraňování nervozity, příznivě působí na naše srdce, přispívá zdraví našich kostí, také má dobrý vliv na vývoj plodu dítěte, takže je vhodné pro nastávající maminky. Obsahuje z vitamínů například C, A a minerály draslík, vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan.
Recepty
Pudink s kaki
Uvaříme vanilkový pudink dle návodu, jen použijeme kokosové nebo mandlové mléko (recepty na tato mléka určitě najdete), osladíme dle chuti. Rozmixujeme kaki na hladkou kaši a tu nalijeme na ztuhlý pudink. Ozdobíme kousky kaki nakrájeného na plátky.
Sušené kaki
Nakrájíme kaki na slabé plátky a dáme sušit tak na 6 – 8 hodin do sušičky, sušíme na 42 stupňů. Lze ho před sušením potřít chilli nebo posypat cayennským pepřem. Dostaneme zajímavou chuťovou kombinaci.
Kaki, banán, čokoláda
Úžasná kombinace, do pohárku nejdříve vložte nakrájený banán na kolečka, lehce polijte čokoládou, vrstva nakrájeného kaki, čokoláda, banán atd. Pokračujte a dejte vychladit. Ozdobit můžete jogurtem, šlehačkou, jak je libo.
Čokoládové kaki smoothie, které pohladí
Kaki, banán, kakaové boby nebo nepražený karob, můžete také použít kvalitní kakao, rozmixujeme na hladkou kaši, přidáme mandlové mléko dle hustoty, jakou potřebujeme.
Omáčka z kiwi a kaki
Zajímavá kombinace, rozmixujeme ve stejném poměru kiwi a kaki, můžeme ohřát a podáváme například na polití palačinek, pudinků, domácích perníků.