Domácí tvarohový sýr
Jak neuvěřitelně jednoduché je vyrobit si doma výborný sýr. Není to sýr krémový, ale tvarohový a jako tvaroh se dá také použít. Je opravdu dobrý a hlavně víte, co do něj dáváte! Zabalený vydrží v chladničce nejméně 4 dny. Recept je na 180 - 200 g hotového výrobku. Po výrobě vám zůstane syrovátka (bílá tekutina) a tou si můžete potírat obličej - budete pak vypadat nejméně o 20 let mladší :).
Časová náročnost: 60 min.
Složitost receptu: jednoduchý, ale zdlouhavý
Suroviny
1 litr polotučného nebo plnotučného mléka, 1/2 litru kefíru, sůl, česnek, bylinky
Méko a kefír smíchejte, osolte a na středním plameni zahřívejte v těžkém, nejlépe nepřilnavém rendlíku tak dlouho, až se tekutina srazí - tedy rozdělí na bílé chuchvalečky a průsvitnou kapalinu - syrovátku. Trvá to asi 20 minut. Směs přitom nejspíš nezačne vřít. Obsah rendlíku vlijte do cedníku vyloženého čistým plátnem a nechte protéct syrovátku. Pak zvedněte všechny cípy plátna, zatočte je a vymačkejte ze sýra zbývající tekutinu. Nechte vychladnout. Můžete přidat koření, česnek, bylinky nebo nechat jen tak. Zabalený sýr vydrží v chladničce nejméně 4 dny.
Hodnocení receptu:
Ohodnoťte i vy
Doporučené recepty
Vaše názory k článku (0)
Přidejte vlastní komentář