Zajímavé články o zdravé výživě, tipy na vhodné spotřebiče, recepty

Papriky

Papriky

Paprika se používá jako koření, lék, okrasa a jako zelenina. Nejlepší papriky jsou konzumované bez tepelné úpravy, kdy jsou ještě mladé a křupavé. Starší je dobré péci, raději v troubě než …


Celer bulva

Celer bulva

Celer, velmi známá a používaná zelenina už za našich babiček. Používáme jak bulvu, tak nať. Můžeme obojí sušit, mrazit. Konzumujeme jak syrový, tak tepelně upravený. Pěstuje se celer bulvový, …


Chilli papričky

Chilli papričky

Chilli papričky obsahují látku kapsaicin, nikde jinde jí v přírodě nenajdete. Tato látka vyvolává pálení všeho, s čím přijde do kontaktu. Zahřeje, rozproudí krev a vyplaví endorfiny.  …



Celer řapíkatý

Celer řapíkatý

Celer řapíkatý, opomíjená zelenina, která je zelená. Zelené potraviny vedou, co se týče obnovy krve, je to barva života. Zkuste některé recepty s těmito stonky a třeba změníte názor. Můžete …


Květák

Květák

Když se řekne květák, většina lidí si představí smažený květák s bramborem. Jenže je to velmi zajímavá zelenina, kterou můžeme připravit na mnoho způsobů. Nejlepší je syrový nakrájený …


Mrkev

Mrkev

Mrkev doporučuji konzumovat denně nebo téměř denně. Její kombinace účinných látek je obdivuhodná. Pektin obsažený v mrkvi na sebe váže těžké kovy v organismu a vylučuje je ven z těla. …


Lilek

Lilek

Lilek je známý také jako baklažán. Jedná se o velmi zdravou plodinu. Původem je z Indie. Konzumuje se pouze tepelně upravený, syrový je jedovatý, protože obsahuje látku solanin, stejně jako …


Česnek

Česnek

Česnek a jeho přímo zázračná síla na naše zdraví. Jak praví lidová moudrost, kdo jí cibuli, toho nenavštěvuje lékař, kdo jí česnek, toho nenavštěvuje vůbec nikdo. Myšlena tím je vůně …


Cuketa

Cuketa

Cuketa, plod tykve obecné. Nenáročná rostlina na pěstování. Poslední dobou tato zelenina narůstá na oblibě. Můžeme ji použít všude, kde používáme okurku, ale i v dalších receptech. …


Pórek

Pórek

Pórek patří do čeledi cibulovitých, jako například česnek a šalotka. Má jemnější a sladší chuť. Pórek se používá k přípravě omáček. Konzumuje se i syrový najemno nakrájený místo …