Proč není obyčejná hořčice obyčejná?
Nechybí snad v žádné domácnosti, je klasickým dochucovadlem, které k české ale i mezinárodní kuchyni zkrátka patří. Řeč je o obyčejné hořčici. Právě hořčice totiž patří ve světle všech jedinečných dresinků a omáček k té nejzdravější surovině. Přemýšleli jste však někdy nad tím, co je na hořčici kromě její chuti tak výjimečné? Pokud ne, prozradíme vám to v dnešním článku.
Zdraví prospěšné dochucovadlo
Hořčici není třeba dlouze popisovat, neboť ji zná každé malé dítě. Kromě párků s hořčicí by si však v naší kuchyni zasloužila podstatně důležitější místo! Tato hustá žlutá nebo žlutohnědá pasta se vyrábí z rozemletých hořčičných semínek. Díky kombinaci s vodou, octem, solí, cukrem, kořením a olejem vzniká pasta, která se liší především svou ostrostí. Typickou ostrou pochoutkou je dijonská hořčice, která má své kořeny ve francouzském Dijonu. Její charakteristická ostrá chuť s tóny vinného octa si našla místo v řadě světových kuchyní.
Tušili jste, že česká plnotučná hořčice má ve světě své jméno? Kromě toho si úspěšně vede i česká verze kremžské hořčice, která původně pochází z okolí rakouského města Kremže.
Je libo sladkou či ostrou?
O tom, zda bude hořčice vynikat sladkou či spíše ostřejší chutí, rozhodují již sama hořčičná semínka. Ta se podle druhu dělí do tří základních skupin. První skupinu představují nejpálivější a zároveň největší semínka hořčice černé. Univerzální středně velká semínka pochází z hořčice bílé, zatímco nejmenší a nejslabší semínka jsou z hořčice hnědé. Pokud si chcete vychutnat i chuť hořčičných semínek, dejte přednost takzvané celozrnné nebo hrubozrnné hořčici, která je plná malých hořčičných kuliček, které vám zaručí tu pravou hořčičnou chuť.
Věděli jste, že již starověcí Řekové a Římané používali hořčičná semínka k nejrůznějším léčebným účelům?
Hořčice jako lék
Možná to bude pro vás překvapení, ale hořčice je opravdu velice zdraví prospěšná. Za zmínku rozhodně stojí, že je bohatým zdrojem selenu, který působí preventivně před rakovinovým bujením. Ve starověké Indii používali směsi vyrobené z hořčičných semínek například k léčbě zažívacích obtíží či zácpy. Hořčičná semínka dále pomáhají při revmatismu, zmírňují bolesti svalů i zahřívají bolavé klouby. Ačkoliv hořčičná semínka obsahují poměrně vysoký počet kalorií, skládají se zároveň z kvalitních bílkovin, minerálních látek, jako je například železo, měď, zinek či vápník, dále vlákniny, vitamínů A, C a K a důležitých esenciálních olejů.