Jak si doma vyrobit zdraví prospěšný ocet?
Rádi vaříte? V tom případě jistě dobře víte, jak může pouhá kapka kvalitního octu oživit daný pokrm. Ocet však není jen dobré ochucovadlo, ale taktéž prospívá našemu zdraví. Ocet má rovněž pozitivní vliv na lesk našich vlasů či pomáhá bojovat s akné.
Není ovšem ocet jako ocet. Ten nejlepší je zkrátka takový, který je vyrobený z poctivých surovin… a samozřejmě domácí.
Jablečný ocet z domácích jablek
Co budete potřebovat?
- 800 g jablek
- 800 ml hnědého rýžového octa
- 400 g cukru
Jak postupovat?
Nejprve omyjte jablka a nakrájejte je na tenké plátky o síle 3 až 5 mm. Mezitím si do nádoby nalijte hnědý rýžový ocet a rozpusťte v něm cukr. Poté do nádoby přisypte i připravené plátky jablek. Nakonec nádobu uzavřete, umístěte do fermentoru Kuvings a nastavte volbu “ocet”. Po ukončení procesu fermentace oddělte jablka od octu. Ještě než ocet uklidíte do lednice, nechte jej sedm dní stát při pokojové teplotě. Ocet tak získá dokonalou chuť i vůni.
Tip: Pravidelné užívání lžičky jablečného octa například pomůže nejen redukovat hmotnost, ale zároveň posiluje obranyschopnost organismu, pomáhá nastartovat metabolismus či přispívá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.
Máte problém s váhou? Trápí vás únava a cítíte se bez energie? Připravte si specialitu v podobě mandarinkového octu.
Mandarinkový ocet pro zvýšení energie
Co budete potřebovat?
- 800 g mandarinek
- 800 ml domácího jablečného octa
- 400 g cukru
Jak postupovat?
Nejprve začněte s důkladným omytím mandarinek. Pomocí hrubé soli či jedlé sody je zbavte případných nečistot. Poté je nakrájejte na kousky o velikosti 3 až 5 mm. Postup je podobný jako v případě výroby jablečného octa. Do připravené nádoby nalijte jablečný ocet a rozpusťte v něm cukr. Nakonec přidejte nakrájené mandarinky, uzavřete nádobu, zapněte přístroj Fermentor Kuvings a nastavte funkci na výrobu octa. Po ukončení fermentace oddělte dužinu mandarinek od octa. Hotový ocet nechte ještě týden stát při pokojové teplotě, získá tak sladší chuť.
Milujete ryby? Pak se zaručeně neobejdete bez citrónového octu, který je výborným pomocníkem právě při přípravě ryb. Zbaví je nejen zápachu, ale dodá jim i svěží citronové aroma, které k rybám neodmyslitelně patří.
Citronový ocet nejen k dochucení ryb
Co budete potřebovat?
- 800 g citronů
- 800 ml hnědého rýžového octa
- 400 g cukru
Jak postupovat?
Příprava citronového octu je totožná s výrobou octu jablečného. Rozdíl je pouze v nahrazení jablek citrony. V první řadě si opět důkladně omyjte citrony a nakrájejte je na 3 až 5 mm silné půlměsíčky. Poté nechte v hnědém rýžovém octu rozpustit cukr a přidejte k němu citrony. Nakonec nádobu uzavřete a vložte ji do fermentoru Kuvings a vyčkejte, než se ocet vyrobí. Posledním krokem je oddělit citrony od octu.
Jestliže vás domácí ocet zaujal, podobně můžete připravit například banánový ocet, který je účinným pomocníkem při redukčních dietách, či ocet z kiwi, který vám dodá řadu vitamínů a minerálních látek. Velmi oblíbený je však i malinový ocet nebo vinný ocet, který vytvoříte jednoduše jako základní jablečný ocet.