Není káva jako káva
Potrpíte si na šálek dobré kávy nebo sáhnete po první kávě, na kterou narazíte? Vzhledem k tomu, že káva představuje hned po vodě druhý světově nejoblíbenější nápoj, stojí za to věnovat jí přece jen více pozornosti. Navíc kdokoli, kdo jednou skutečně kvalitní kávu ochutná, jinou už chtít nebude. Výjimečné aroma čerstvě pražené kávy a její plná chuť vytváří z každého šálku jedinečný požitek, kterého kávou ze supermarketu nikdy nedosáhnete.
Víte, jaká káva vám chutná?
Vzhledem k mnoha a mnoha druhům, které lze na trhu koupit, není vůbec jednoduché se mezi kávovými zrnky orientovat. Kávová zrna mohou pocházet ze všech koutů světa, a proto má každý z nás možnost ochutnat například kávu africkou, australskou, indonéskou, jihoamerickou, karibskou či středoamerickou a zjistit tak, která káva je jeho chuti nejblíže.
A nyní zpět k druhům kávy. Mezi nejoblíbenější a nejrozšířenější již tradičně patří Arabica a Robusta, které patří, pokud jde o kvalitu, k opravdové kávové špičce. O kvalitě kávy Arabica svědčí i skutečnost, že tvoří 75 % celkové světové produkce kávy. Hlavní rozdíl mezi Arabicou a Robustou spočívá především v chuti. Zatímco Arabica je chuťově jemnější, Robusta potěší všechny milovníky kávy s opravdu výrazným aroma a hořkou chutí. Robusta je rovněž skvělým životabudičem, neboť oproti kávě Arabica obsahuje až dvakrát více kofeinu. V případě, že se nacházíte někde uprostřed, vyzkoušejte kávové směsi s různým poměrem jednotlivých druhů kávy, díky čemuž můžete ochutnat prvotřídní směs, která spojuje přednosti různých kávových zrn.
Proč je káva z pražírny tak výtečná?
Proces pražení dodává každému kávovému zrnku specifické aroma a chuť, které by jinak zůstaly ukryté uvnitř. Pražením se z kávových zrn uvolňuje vlhkost a z původně měkkých fazolí se stávají tvrdá a křupavá zrnka. Kávová zrna, která prošla pražením stovky či tisíce kilometrů od nás, bohužel ztrácí každým týdnem své osobité aroma. V závislosti na typu pražení a kvalitě skladování vydrží charakteristické kávové aroma obecně přibližně šest až osm týdnů. Nejlepší káva tak je připravená vždy z co možná nejčerstvěji pražených zrn. Jestliže si tedy chcete vychutnat šálek opravdu lahodné kávy, vyzkoušejte českou pražírnu, která vám poskytne čerstvou kávu s jedinečnou chutí a exkluzivním aroma.
A protože každá pražírna preferuje jiný stupeň pražení, je dobré vyzkoušet několik druhů různě pražené kávy. Zpravidla se ale rozlišují tři základní stupně pražení, a to jemně neboli světle pražená káva, středně pražená káva a více neboli tmavě pražená káva.
I nepražená káva může chutnat
Nepražená neboli zelená káva je v posledních letech hodně skloňovaným pojmem. Do povědomí se dostala zejména z důvodu příznivého vlivu na redukci hmotnosti. Zelená káva však obsahuje i řadu pro náš organismus významných živin, které by se jinak pražením ztratily. Nepražená káva zároveň nabízí i specifickou chuť připomínající nápoj na pomezí kávy a čaje.
Káva bez kofeinu je oblíbená nejen u těhotných žen
Říkáte si, že káva bez kofeinu je určená jen těhotným a kojícím ženám? Omyl! Vzhledem k vysoké kvalitě a výtečné chuti se káva bez kofeinu stává stále populárnější. Nevěříte? Vyzkoušejte 100% kávu Arabica bez kofeinu. Jemná kyselost prolínající se s intenzivní hořkostí a výraznou nasládlostí vás zaručeně překvapí.