Fenykl
Fenykl určitě stojí za vyzkoušení. Jedná se o kořenovou zeleninu, bylinku i koření. Zelené vrchní lístky se používají jako bylinky. Semínka zase jako koření. Vše je jedlé a křupavé, vyznačuje se lékořicovou chutí. Charakteristická chuť fenyklu je výrazná a nemusí být příjemná všem. Skladovat se může v lednici, raději odděleně od ostatní zeleniny, (uzavřená nádoba se hodí nejvíce).
Je velmi bohatým zdrojem živin potřebných pro náš organismus. Má nízkou energetickou hodnotu, proto se používá při různých redukčních dietách. Opět platí nejlépe konzumovat syrový v různých zeleninových salátech nebo jako přílohu.
Obsahuje antioxidanty, vitamín C, mangan, měď, kyselinu listovou, vlákninu. Má močopudné účinky, čistí ledviny, podporuje snížení krevního tlaku, uvolňuje cévy, podporuje činnost srdce, podporuje látkovou výměnu, hraje důležitou roli pro lidi, kteří snižují svou hmotnost. Pravděpodobně také chrání před různými záněty, před vznikem krevních sraženin, před zhoubnými nádory. Když tuto zeleninu zařadíte do svého jídelníčku, uděláte jen dobře.
Recepty
Dušený fenykl
Na pánev dejte trošku oleje, 2 stroužky česneku, 2 rozkrájené bulvy fenyklu, potom přidejte trochu vody a 2 lžíce citronové šťávy. Až fenykl změkne a budete mít vyvařenu i vodu, přilejte trochu smetany ke šlehání a nechte ji zhoustnout. Posypte nakrájenými vrchními lístky fenyklu a třeba koriandru. Podáváme s pita chlebem nebo tortillou.
Míchaný italský salát
Najemno nakrájené plátky fenyklu, na kostičky okurku, papriku, nastrouhanou mrkev, nasekanou petrželku, vše smícháme a zakápneme troškou citronové šťávy, olivovým olejem a medem.
Smažený fenykl
Fenykl očistíme, omyjeme a tvrdý košťál vyřízneme, nať dáme stranou, bulvu nakrájíme na čtvrtky. Dáme do vřící osolené vody a fenykl v ní asi 8 minut povaříme. Potom ho obalíme ve vajíčku a strouhance. Do zlatova opečeme buď na pánvi, nebo v troubě. Nakonec ozdobíme nakrájeným listy fenyklu a posypeme sýrem, nejlépe parmezánem. Podáváme s bramborovou kaší, chlebem nebo zeleninovým salátem.
Salát s fenyklem, rukolou a pomeranči
Ve velké míse smíchejte rukolu, na jemné plátky nakrájený fenykl, kousky pomeranče. Zalijte zálivkou z ½ hrnku pomerančové šťávy, ¼ hrnku olivového oleje nebo jiného kvalitního, soli dle chuti, vše prošlehejte. Nakonec vše smíchejte.