Pomeranč
Pomeranč patří mezi velmi oblíbené ovoce. Na světě existuje asi 200 odrůd. Je vynikající pro svou sladkou chuť, obsahuje velké množství vitamínu C. Konzumuje se i bílá slupka pod kůrou.
Obsahuje vitamíny C, provitamíny A, B1, B2, B7 pro krásnou kůži a vlasy, kyselinu listovou pro krvetvorbu, ulehčuje vylučování toxických látek z těla, má silné antioxidační, protirakovinné a protizánětlivé účinky, má příznivý vliv na oběhovou soustavu, chrání cévy, stimuluje vylučování žluče, pomáhá při léčbě zácpy. Dále v něm najdeme vápník, velké množství fosforu a hořčíku. Pomerančová pitná kúra je velmi vhodná při odbourávání kyseliny močové v kloubech a při rozpouštění ledvinových kamínků. Také působí preventivně proti degeneraci sítnice. Mezi kůrou a dužinou v bílé vrstvě se nachází rutin, který je ideální pro pevnost našich cév.
Konzumací čtyř pomerančů denně získáte látky potřebné ke zvýšení odolnosti těla proti infekcím. Je ale potřeba pít šťávu co nejdříve po vymačkání do dvaceti minut, kdy má ještě v sobě velké množství enzymů, které jsou pro tělo tolik potřebné.
Pitná kúra se provádí po dobu jednoho měsíce vždy dva dny v týdnu. Pijeme pouze šťávu z pomerančů a jíme pomeranče. Celkem tak 10 až 12 pomerančů a 2 až 4 sklenice šťávy. Osladit můžeme medem. Posilují imunitní systém, zastavují krvácení z dásní a nosu, posilují vaziva, aktivují všechny žlázy, odstraňují duševní útlum, uvádějí látkovou výměnu do provozu a hlavně nám dodávají energii.
Recepty
Pomerančový krém
Potřebujeme:
1 šálek namočených oříšků přes noc, půlku avokáda, šťávu z jednoho pomeranče, 2 lžičky kakaa, 1 lžičku skořice
Vše rozmixujeme na hladkou kaši. Dáme do hezkých misek a ozdobíme mátou, podáváme.
Elixír z mrkve a pomeranče
4 pomeranče, 4 mrkve a kousek citronu odšťavníme, nebo můžeme rozmixovat a přecedit přes plátýnko. Nalijeme do vysokých sklenic a ozdobíme snítkou máty, kolečkem pomeranče.
Domácí pomerančová marmeláda
Budeme potřebovat:
1 kg pomerančů (asi 4 ks), 250 g třtinového cukru, 1 malý citron
Pomeranče oloupeme, z jednoho vymačkáme šťávu a ostatní nakrájíme na malé kousky, přidáme šťávu z citronu, přidáme cukr. Vaříme na mírném ohni do zhoustnutí minimálně hodinu. Potom dáme do skleniček a otočíme dnem vzhůru. Lze ho použít i jako krásný dárek.