Fazole
V Peru je pěstovali už před 10 000 lety, k nám se ale dostaly o poznání později. Těchto ledvinovitých luštěnin existuje několik druhů: bílé, červené, černé, hnědé, strakaté, malé, velké, máslové.
Fazole prospívá našemu organismu
Jedna plechovka fazolí denně dokáže snížit cholesterol až o 20 %. Výrazně pomáhají trávení, snižují vznik žaludečních, trávících potíží a rakoviny střev. Fazole obsahují hodně vlákniny, železa, zinku a draslíku, vitamíny skupiny B, aminokyseliny a minerální látky. Obsahují složité cukry, jejich štěpení trvá tělu déle, než štěpení cukru například ve sladkostech nebo sladkých nápojích. Výsledkem je, že tělo tráví fazole déle a nedochází k výkyvům v krevní hladině cukru - jsou vhodné pro diabetiky. Je to také důvod, proč začínají být tolik oblíbené sladké pokrmy z fazolí.
Problém s plynatostí
Pokud se trápíte plynatostí, máme pro vás dobrou zprávu. Když budete jíst fazole často, tělo se jim přizpůsobí, zlepší se trávení a plynatost postupně zmizí. Lidé, kteří jedli 250 g fazolí denně uvádí, že u nich plynatost ustoupila už po čtyřech dnech a nevrátila se. To dokazuje, jak rychle pracují s naším zažíváním.
Fazole je také dobrým pomocníkem při hubnutí
Jeden šálek bílých fazolí obsahuje 19 g vlákniny – to je opravdu hodně. Vláknina naplní žaludek a tím dodá člověku pocit plnosti. Fazole mají minimum tuku, který je složený hlavně z nenasycených mastných kyselin. Tělo si z fazolí vezme hodně bílkovin.
Vaření a úprava fazolí
Vedle asi čtyřiceti druhů fazole se používají také zelené fazolové lusky, které jsou vhodné pro lidi se zažívacími obtíženi nebo šetřícími dietami. Fazole upravujeme vařením, které je poněkud zdlouhavé a nebo si je koupíme konzervované. Před vařením fazole propláchneme a namočíme do čisté vody přes noc, poté vaříme asi hodinu do změknutí a až ke konci vaření solíme. Fazole koupené v plechovce před použitím proplachujeme přes sítko, dokud se nepřestane tvořit pěna.
Receptů s fazolemi je hodně, tady je několik z nich:
- Zajímavý oběd plný barev - lehký, ale zasytí
- Veganská omáčka z rajčat a cukety k rýži
Víte, že:
- fazole je narozdíl od hrášku za syrova jedovatá? Syrová nebo málo tepelně upravená fazole může způsobit střevní potíže, u citlivých jedinců až těžkou otravu.
- všeobecné zdravotní doporučení je takové, že bychom měli jíst až 20 kg fazolí ročně. Češi jí v průměru 2 kg fazolí - možná to přispívá k tolik rozšířenému onemocnění střev, které nás sužuje.
- fazole obsahuje víc vlákniny, než kukuřice nebo brambory.
Fazole jsou zázračnou, ale opomíjenou potravinou, bojují proti stárnutí, posilují srdce, cévy a chutnají výborně. Tak je jezte a budete žít věčně :).