Brambory
Syrové brambory se k jídlu moc nehodí, obsahují látky, které se neutralizují právě vařením. Naše babičky, když vařily brambory, přidávaly vždy kmín. Něco jiného je čerstvě vylisovaná šťáva z brambor, ta je přímo zázračná a pro naše tělo má přímo životodárné účinky. Nikdy nepoužíváme výluh natě k vnitřnímu užití, je totiž jedovatý, nicméně na obklady je výborný.
Bramborová šťáva má zesvětlující účinky na pleť. Používá se nastrouhaná syrová brambora na kašičku, kterou nanesete na pleť nebo pokožku. Působí při zánětech na kůži, pomáhají léčit bradavice, vyčistí mastnou pleť, rychleji se hojí akné. V lidovém léčitelství se také používaly nastrouhané syrové brambory při různých otocích, opařeninách. Připravují se všemi možnými způsoby jak pečením, dušením, vařením, smažením.
Pomáhají nám při nachlazení, žaludečních potížích, při zvýšeném škodlivém cholesterolu, při pálení žáhy, trpíme-li dnou, snižují otoky, působí při překyselení těla, žaludku. Mají močopudné účinky, snižují vysoký tlak. Bramborová šťáva má i antibakteriální účinky. Obsahují vitamín C, E, skupiny B: B1, B2, B3, B5, B6, provitamín A, D, K, minerály, stopové prvky jako fosfor, vápník, železo, draslík, měď, jód, síru.
Recepty
Pečené brambory s květákem
Celý květák potřeme směsí z jogurtu, soli a česneku, brambory nakrájíme na čtvrtky. Vše společně dáme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 45 minut. Potom polijeme směsí, která nám zůstala. Je to rychlé a velmi dobré.
Zelenina s bramborami
Tento recept můžete připravit jak na pánvi, tak v troubě. Zeleninu si dávejte v poměru, jak máte rádi.
Brambory a rajčata nakrájíme na čtvrtky, červenou řepu a cuketu na kostičky, poklademe kousky másla, okořeníme, přidáme kmín, trošku podlijeme vodou, dáme do zapékací misky a přikryjeme alobalem. Dáme zapéct do trouby, pečeme do změknutí. Podáváme s tatarkou, dipem, kečupem.
Lehký bramborový salát
Uvaříme brambory ve slupce, nakrájíme na kostičky, nastrouháme okurku na hrubém struhadle, smícháme, posolíme. Připravíme si lák z octu, cukru a vody. Přidáme do salátu dle chuti. Místo okurky můžeme dát i listový salát. Kdo má rád, může přidat nakrájenou cibulku. Dáme vychladit.
Zdravé domácí brambůrky
Pomocí spiralizéru nakrájíme očištěné, případně i oloupané brambory na tenké plátky, dáme na pečící papír nebo lehce vymazaný plech, osolíme, okořeníme podle chuti a pečeme dozlatova.
Bramboráčky s cuketou
Nastrouháme brambory, cuketu, přidáme vajíčko, trochu mouky, sůl, česnek, majoránku. Smícháme. Rozpálíme pánev a pečeme placičky.