Brusinky
Brusinka, plod brusnice obecné, tento keřík roste v lesích, na minerály chudých a kyselých půdách. Plody jsou velké jako borůvky, jen jsou červené. Je to malý plod s velkými účinky na naše zdraví. Celá lékárnička nabitá vitamíny a minerály. U nás je nejvíce známá jako příloha ke svíčkové. Ale účinky a použití jsou široké. Indiáni používali tyto plody k urychlení hojení ran a ke zmírnění bolestí. Na zahrádkách působí velmi dobře i jako dekorativní rostlina pro své krásné zbarvení. K nám se dováží americká brusinka, která je větší, sladší a šťavnatější.
Nejvíce vyzdvihovány jsou pro své účinky na močové cesty, likvidují záněty a infekce, jsou nabité antioxidanty, takže fungují jako prevence proti zhoubnému bujení a předčasnému stárnutí. Důležité jsou i proto, že brání bakterii Helicobacter pylori usazovat se na žaludeční sliznici. Tato bakterie umí kolonizovat žaludeční sliznici a má za následek vznik žaludečních vředů.
Sušené bobule dokážou snížit mužům potíže s prostatou. Budou-li pravidelně mlsat tyto bobulky, nebudou muset v noci vstávat. Šťáva zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů. Používat můžete i čaj z listů. Nedoporučuje se používat dlouhodobě. Přednost dávejte šťávám, džemům bez cukru či umělých sladidel.
Vysoký podíl vitamínu A, E, C, minerálů a stopových prvků například železo, vápník, draslík, mangan, fosfor, antioxidanty, kyselinu benzoovou, které je používána jako konzervant, zabraňuje množení kvasinek a plísní. Syrové se dostávají na stůl velmi málo, spíše sušené nebo ve šťávách, omáčkách, marmeládách. Na trhu jsou k dostání sušené mrazem, ty jsou vhodné pro diabetiky, neobsahují cukr.
Recepty
Brusinky můžeme použít k masu, ke karbanátkům, a to i zeleninovým. Vynikající jsou ke grilovanému hermelínu, ale i k ostatním sýrům, sušené k houbovým omáčkám, vynikají i ve sladkých dezertech, tam kde používáte rozinky. Výborné jsou v čokoládových muffinech, všude tam, kde používáte vanilku, skořici. Výborné jsou horké nápoje s brusinkou v zimním období.
Brusinková zavařenina
Brusinky prosypte cukrem (dle chuti, dávám třtinový) a nechte odležet přes noc na chladném místě. Jinak cukr nemusíte používat a dosladíte si třeba medem až po otevření sklenice při spotřebě. Druhý den přivedete k varu a za občasného míchání nechte zhoustnout. Nalijete do skleniček a otočte dnem vzhůru. Použít se dá na vše, do koktejlů, dezertů, k zeleninovým karbanátkům, omáčkám, nebo si z ní udělejte horký nápoj. Stačí jen zalít horkou vodou, přidat hřebíček, skořici nebo i zázvor. Samozřejmě můžete připravit i nápoj ledový, stačí dvě lžíce zavařeniny zalít studenou vodou, zamíchat, přidat třeba led, ozdobit snítkou máty nebo meduňky, nalít do sklenic a podávat.
Brusinkové kuličky á la Rafaelo
Sušený kokos smícháme s kokosovým tukem, sušenými brusinkami a přidáme sladidlo, např. med nebo rozmačkaný banán. Vytvoříme těsto, z kterého modelujeme kuličky. Dáme vychladit do lednice a obalujeme v sušeném kokosu. Když nebudete používat banán, kuličky dlouho vydrží, hodí se na Vánoce jako zdravé vánoční cukroví.