Lexa
(2 příspěvky)
Pátek 07.07.2017 | 08:15:21
Já dělám (nejen) děckám tyto:
400 g polohrubé mouky
100 g másla
125 ml mléka
3 žloutky
menší půlku sáčku sušeného droždí
50 g cukru krupice
trochu rumu nebo tresti (není podmínka)
Do pekárny vložíme sypké suroviny, zahřáté mléko a ostatní tekuté suroviny. Zapneme program na přípravu kynutého těsta. Jakmile je těsto hotové, vyklopíme ho na moukou vysypaný vál. Vyválíme asi na prst silnou placku a vykrajujeme kolečka. Na jedno kolečko dáme náplň a druhou přiklopíme. Okraje pořádně přimáčkneme prsty. Takto spojené koblížky opět vykrojíme sklenicí a získáme tak finální tvar. Potom je necháme na teplém místě ještě asi 15 minut vykynout, poté otočíme a necháme nakynout plochou stranu.
Po nakynutí vložíme do rozpáleného oleje, ideálně do friťáku. Hlídáme barvu, smaží se velice rychle. Až je jedna strana hotová - má barvu dozlatova, otočíme a smažíme druhou. Uprostřed vznikne nádherný světlý proužek. Po vytažení potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem. Koblížky jsou jako peříčko, a to i druhý den!