Pšenično-žitné dalamánky
Ingredience:
320 g hladké mouky
80 g hrubé mouky
100 g chlebové (nebo obyčené hladké žitné) mouky
250 ml vlažné vody
120 ml oleje
2 kávové lžičky soli
1 kávová lžička cukru
1 balení sušeného droždí
Postup:
Suché suroviny promícháme, přidáme olej a vodu a uhněteme hladké těsto. Posypeme je trochou hladké mouky, v míse přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 3 hodiny.
Poté těsto rozdělíme na 8 kousků, z každého vytvoříme váleček ve tvaru dalamánku a na plechu vyloženém pečicím papírem necháme dokynout asi 20 - 30 minut. Nakonec každý z dalamánků několikrát slabým a ostrým nožem nařízneme. Lehce je potřeme vodou.
Pak pečeme v troubě předehřáté na 185 °C asi 30 minut. Když jsou dalamánky zlatavé i zespodu, vyjmeme je z trouby, uložíme na rošt, aby se zespod "vydýchaly" a necháme zchladnout.
Zdroj: http://daniela.pise.cz/121-domaci-dalamanky.html