Kynutý koláč s drobenkou
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu, pak těsto nejlépe vykyne. Jednu kostku kvasnic rozdrobím do nahřáté misky a přidám 1,5 lžíce cukru, 1 lžíci polohrubé mouky a asi 2 deci teplého mléka. Promíchám, přikryji utěrkou a nechám na teplém místě kvasit. Po asi 15ti minutách přeleju kvásek do větší mísy a přidám 1 vejce, 380g pol. mouky, 4,5 lžíce oleje a špetku soli. Vypracuji těsto a nechám +- hodinu kynout.
Vykynuté těsto vyklopím na vál, lehce prohnětu a rozdělím na 3 díly (jeden díl - jedna kulatá forma) a vyválím 3 kulaté placky. Formu na koláč vymažu máslem a vyložím vyválenou plackou. Na těsto rozetřu náplň, buď jen povidla , tvaroh se žloutkem a cukrem nebo malinovou marmeládu a posypu posypkou (20 dkg másla rozmělním s pol. moukou až vznikne sypká drobenka). Peču na 180 stupňů, dokud nemá koláč požadovanou barvu.