Bulky s žitnou moukou
Ingredience:
250 ml vlažné vody
65 g sádla
60 g tuku (zde Hera)
350 g hladké pšeničné mouky
70 g hladké žitné mouky
80 g polohrubé pšeničné mouky
2 lžičky soli
1 lžička mletého nebo drceného kmínu
1 sušeného droždí (balíček nebo půl balíčku - zkrátka na půl kila mouky)
1 kávová lžička cukru
Postup:
Suché suroviny smícháme v míse, pak přidáme rozpuštěný vlahý tuk a vlažnou vodu. Promícháme, až vznikne kompaktní hmota (koule) a vložíme ji do větší mísy. Zavřeme víkem.
Po dvou hodinách tvoříme z těsta kuličky, které uprostřed tupou stranou nože do půlky rozmáčkneme.
Bulky necháme ještě 30 minut dokynout a pak pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 25 minut (respektujte přitom zkušenosti s vlastní troubou).
Pečivo má být na povrchu světlejší, zespod mírně zlatavě hnědé.
Zdroj: http://daniela.pise.cz/98-psenicno-zitne-bulky.html