Citronový řez s ostružinovou omáčkou a balsamicem
Ingredience:
250 g mascarpone
400 g zakysané smetany (16 % tuku)
3 celá vejce
3 lžíce cukru
2 lžičky práškové želatiny
250 ml vody
moučkový cukr dle potřeby
Cukerný roztok:
šťáva z 1 citronu
5 lžic cukru
200 ml vody
Korpus:
200 g čokoládových sušenek (Derby, Koka, věnečky apod.)
120 g másla
Ovocná omáčka:
100 g ostružin (nebo borůvek, malin atd.)
2 lžíce bílého krémového balsamica
1 lžíce tmavého klasického balsamica
1 lžíce citronové šťávy
150 ml vody
Postup:
Korpus:
Máslo rozpustíme na mírném ohni a vmícháme do rozmixované sušenkové drti a rukou promačkáme. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a rovnoměrně rozprostřeme sušenkovou směs. Prsty řádně uhladíme a dáme na 30 minut do lednice.
Náplň:
Cukerný roztok: všechny suroviny svaříme na mírnějším ohni, dokud nezískají konzistenci řidčího medu. Odstavíme.
Vejce rozšleháme se 3 lžícemi cukru do husté pěny, vmícháme zakysanou smetnu a cukerný roztok. Pokud by nám náhodou vznikly hrudky, přecedíme směs přes síto. Pak opatrně vetřeme mascarpone.
Přivedeme k varu 100 ml vody, odstavíme a přisypeme želatinu. Když se rozpustí, přidáme dalších 150 ml vody, rozmícháme a vlijeme do mascarponové směsi. Ochutnáme, podle potřeby můžeme přidat moučkový cukr. Směs bude hodně tekutá, neděste se :-) Vše nalijeme na sušenkový korpus, vršek zakryjeme folií a uložíme do lednice aspoň na 6 hodin, nejlépe přes noc.
Ovocná omáčka:
Cukr s vodou přivedeme k varu. Pak přidáme obě balsamica, necháme znovu přejít varem a po 5 minutách, když směs zhoustne, opatrně vmícháme ostružiny. Ochutnáme, podle potřeby dosladíme nebo dokyselíme.
Poznámka
Zdroj: http://daniela.pise.cz/26-citronovy-kolac-s-ostruzinovo-balsamicovou-omackou.html