Kouzlo čerstvé jarní zeleniny
A je to tady. Není tomu ani pár dnů, co nám jaro zaklepalo na dveře. Podíváme-li se ven, je to neskonale nádherné. Slunce nás svými hřejivými paprsky úplně vybízí jít ven. Všude se zelená tráva, první kytičky na nás vykukují, začínáme sbírat první bylinky a co teprve zelenina. Hlína má po zimě dostatek vláhy, stačí ji prokypřit a zasadit první semínka zeleniny.
Zelenina má pro nás velký význam. Regeneruje a posiluje organismus. V případě, že si ji vypěstujeme sami na zahrádce, zabezpečíme si každodenní přísun hodnotné zeleniny. Mnoho z nás takovou možnost nemá. Vhodnou alternativou je nákup od místních farmářů, případně dovozců z naší republiky.
Vždy je ale lepší upřednostnit domácí zeleninu od zahraniční. Zelenina dovážená ze zahraničí se sbírá nezralá a dozrává až cestou k nám. Z toho důvodu obsahuje poněkud méně užitečných vitamínů.
Nejlépe je jíst jarní zeleninu čerstvou nebo upravovanou při nízkých teplotách. Věřte tomu, že čerstvá zelenina je jedinečným zdrojem vitamínů.
Hlávkový salát k posílení imunitního systému
Zelená barva je jedním z prvních symbolů jara. A právě hlávkový salát nás svou barvou láká k sobě. Salát posiluje imunitní systém, srdce, svaly a nervový systém. Poskytuje velké množství vlákniny a odvádí z těla toxiny.
Obsahuje draslík, hořčík, fosfor, sodík, železo, vápník, zinek, jód, měď, vitamíny A, B, C a E. Nezbytnou složkou je i kyselina listová, která zlepšuje činnost mozku, působí proti únavě a má uklidňující účinky. Jeho název už nám sám napovídá, že tuto zeleninu nejvíce využijeme při přípravě salátů.
Ředkvička jako prevence rakovinových onemocnění
Jedna z prvních jarních zelenin nás uchvátí svou dokonalou svěží chutí. Obsahuje oleje, které působí proti plísním a bakteriím. Nemůžeme opomenout vitamíny A, E, D a K, vlákninu, vápník, hořčík, jód, železo. Vláknina sama o sobě podporuje střevní mikroflóru a tím zbavuje tělo toxinů.
Ředkvička je vhodná i při redukci váhy. Napomáhá při prevenci rakovinových onemocnění. Lze ji jíst čerstvou, přidat do salátů, pomazánek a do různých pokrmů.
Mrkev pro ostříží zrak
Nádherně zbarvená zelenina nás láká nejen svou barvou, ale i vůní ke konzumaci. Obsahuje velmi cenný betakaroten, dále vitamíny A, E, D, vápník, vlákninu, hořčík, železo, draslík a mnoho dalších. Mrkev zvyšuje odolnost proti různým infekcím. Je nepostradatelná pro naše zuby, kosti a zrak.
Bohatým zdrojem vitamínů je mrkvová šťáva, jež působí močopudně, projímavě, zlepšuje funkci střevní mikroflóry a povzbuzuje unavený organismus. Pokud do šťávy přidáme med, je zároveň prevencí proti chřipce a nachlazení.
Velmi důležité je nezapomenout přidat do šťávy, pokrmů kapku olivového oleje, aby se potřebné vitamíny mohly lépe v těle využít.
Petržel ke zmírnění menstuačních potíží
Patří mezi zeleninu, která je velkým pomocníkem. Nejlepší je bezpochybně čerstvá, ale setkáváme se s ní i v podobě koření. Mnohokrát ji využíváme při přípravě pomazánek a polévek.
Hlavní účinnou složkou jsou zde silice, které prospívají našemu zdraví. Silice pomáhají léčit záněty a močové kameny. Petržel je bohatá na vitamíny C, A, hořčík, draslík, železo, vápník. Posiluje imunitní systém, je důležitým pomocníkem při chudokrevnosti, játrům napomáhá zbavit se škodlivých látek. Ač se to možná nezdá, pokud žena trpí menstruačními problémy, konzumace petržele problémy zmírní.
Pažitka ke snížení krevního tlaku
Pažitka obsahuje důležité vitamíny C, B a betakaroten, které jsou nezbytné pro náš organismus. Zároveň podporuje trávení a snižuje krevní tlak. Používáme ji především v kuchyni na dochucení různých pokrmů, pomazánek, polévek či do salátů. V kuchyni je naprostým zázrakem, dovede nahradit sůl.
Tuto nenáročnou rostlinku si může pěstovat každý. Nevěříte? Stačí si ji dát do květináče za okno a každý den ji máte doma čerstvou. Nezbytné je neustále ji zalévat a zastřihávat.
Po dlouhé zimě, kdy je náš organismus oslaben, jaro nabízí pomocnou ruku. Jarní zelenina dodá potřebnou sílu, energii, vitalitu a pomůže při různých potížích. Neváhejte a využijte příležitosti, již nám nabízí.