Ředkvičky
Ředkvičky na jaře patří mezi první zeleninu, která nám nabízí vitamíny a minerály po dlouhé zimě. Jsou nenáročné na půdu. Pěstují se i ve fóliovnících či ve sklenících. Konzumujeme je čerstvé, ale i tepelně upravené dušením (třeba v ředkvičkovém leču). Nakládají se s ostatní zeleninou do sladkokyselých nálevů. V lidovém léčitelství se používaly proti tvorbě žlučových, močových, ledvinových kaménků.
Působí na krvetvorbu, posilují obranyschopnost organismu, jsou úžasné pro náš zrak, srdce, na nervovou soustavu působí jako balzám. Tlumí i výskyt plísní ve střevech, díky vláknině dbají o správné fungování střev, detoxikují organismus, odvádí z těla toxické látky. Také umí uvolňovat hleny, jsou tedy dobré při zahlenění organismu, snižují škodlivý cholesterol. Působí proti nadýmání a antibakteriálně.
Z vitamínů, minerálů, stopových prvků obsahují C, A, řadu B, kyselinu listovou, selen, draslík, vápník.
Recepty
Ředkvičková pomazánka
Tvaroh, kysaná smetana, nastrouhané ředkvičky, pažitka nebo zelená petrželka, sůl, pepř, chilli. Vše smícháme a podáváme
Ředkvičkové lečo
Nakrájená cibule, nakrájené ředkvičky, papriky a rajčata. Vše lehce podusíme a zahustíme vajíčkem.
Ředkvičkový salát
Listový salát natrhaný na menší kousky, rozpůlené ředkvičky, salátová okurka, hrášek. Vše posolíme a zalijeme zálivkou z oleje, medu, trošky vody nebo citronové šťávy.