Proč je dobré jíst arašídy?
Také jste narazili na článek, který vás varoval před konzumací arašídů, nebo jste snad někde slyšeli, že arašídy jsou nezdravé či tučné a kalorické? Bohužel nebo vlastně bohudík se jedná o mýtus! Arašídy ani arašídové máslo rozhodně nepatří mezi špatné potraviny a už vůbec se nejedná o nezdravý druh ořechů…
Arašídy
Jak už jsme v úvodu nastínili, arašídy jsou neprávem řazeny k ořechům! Zajímá vás, co jsou tedy buráky, když se nejedná o ořechy? Burské oříšky jsou plodem podzemnice olejné, a proto by měly být správně řazeny k luštěninám. Někdy se tak můžeme setkat s tím, že jsou buráky přirovnávány dokonce k fazolím.
Věděli jste, že vůbec první arašídové máslo se do Spojených států amerických dostalo z Mexika a že sloužilo jako lék?
Mlsejte… ale zdravě
Svou specifickou chuť získávají buráky teprve pražením. Ačkoliv jsou arašídy opravdu kalorickou bombou, jejich konzumací v přiměřeném množství dostaneme do těla řadu důležitých živin. A protože se burské oříšky skládají ze čtvrtiny z bílkovin, jsou zároveň oblíbenou potravinou mnoha sportovců. Díky svému složení navíc napomáhají regeneraci a růstu svalů. Díky svým vlastnostem a účinkům je rovněž vhodné zařadit je do redukčního jídelníčku.
Co se týká vitamínů a minerálních látek, v burácích je hojně zastoupena skupina vitamínů B, dále vitamíny C a E, vápník, hořčík, fosfor a zinek. Pokud rádi mlsáte, zkuste nahradit nezdravé cukrovinky za burské oříšky či arašídové máslo, které je výborné například ke snídani či jako dopolední svačinka. Arašídy, arašídové máslo či olej jsou zároveň skvělou surovinou, která má v kuchyni své místo. Bez burských oříšků se zaručeně neobejdete například u přípravy asijských pokrmů.
Říká vám něco resveratrol? Jedná se o přírodní antioxidant, jehož velké množství se nachází právě v arašídech, které tak mají antioxidační a antibakteriální účinky.
Další výhody konzumace arašídů:
- pozitivně upravuje snižování hladiny cholesterolu v těle
- udržuje optimální hladinu cukru v krvi a napomáhá tak předcházet cukrovce
- podporuje činnost mozku a krvetvorbu
- chrání před vznikem zubního kazu
- pomáhá nastartovat činnost metabolismu
- posiluje paměť
- pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním
- zpomaluje proces degenerace mozku
Recept na domácí arašídové máslo
Ingredience:
500 g nepražených a nesolených arašídů
1 lžíce medu
1 lžíce mořské soli
Příprava:
Postup je velice jednoduchý. Začněte tím, že si arašídy opražíte na suché pánvi nebo je dáte na deset až patnáct minut do trouby rozpálené na přibližně 180 °C. Pražením získají arašídy svou typickou chuť i vůni, o čemž se ostatně sami přesvědčíte. Jakmile arašídy vychladnou, je na řadě mixér. V tuto chvíli máte dvě možnosti, jak arašídové máslo připravit – buď můžete udělat máslo úplně hladké, nebo s kousky arašídů. V prvním případě arašídy společně se solí a medem mixujte tak dlouho, dokud nejprve nevznikne prášek a nakonec dokonale hladká pasta. U druhé varianty si nezapomeňte část nasekaných arašídů dát stranou. Ty později smíchejte s hladkým máslem.