Jsou tuňákové konzervy zdravé?
Už od dětství zbožňuju rybí pomazánky v jakékoli podobě. Při vhodně zvolených ingrediencích máte během chvilky chutnou a zdravou večeři, na které si v našem případě pochutná celá rodina.
Vyzkoušela jsem mnoho variant a asi nejvíce se mi osvědčila pomazánka z konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě. I když nemáte náladu trávit čas v kuchyni, s touto úžasnou „vychytávkou“ do sebe dostanete potřebné množství proteinů, vitamínů i minerálních látek.
Tuňák v konzervě
Z hlediska hodnot hraje samozřejmě prim čerstvý tuňák, ale i varianta v konzervě je nezanedbatelným zdrojem aminokyselin a některých vitamínů z řady B, dále vitamínů A, E, železa, fosforu, hořčíku, zinku, draslíku, jódu i sodíku. Další výhodou, zejména pro dietáře, je i minimum sacharidů.
Jak je to s obsahem jedovatých látek?
Vzhledem ke znečištění světových oceánů a moří se samozřejmě nabízí otázka, jak je to s obsahem jedovatých látek, např. olova, rtuti, kadmia a dalších. Před časem jsem na internetu narazila na reportáž týkající se kvality obsahu masa u vybraných konzerv tuňáka dostupných na českém trhu.
Všechny testované produkty dopadly z hlediska obsahu škodlivin až překvapivě dobře.
Celkově si v testech nejlépe vedl samozřejmě Tuňák RIO mare při ceně 624 Kč za kg masa, a jako druhý skončil Tuňák Nekton Wellnes při ceně 384 Kč za kg masa. Oba tyto produkty deklarují rybolov šetrný k delfínům, a obstály na výbornou nejen z hlediska chuti a vzhledu masa, ale také s ohledem na obsah, respektive „neobsah“ již zmíněných škodlivých látek.
Pikantní tuňáková pomazánka
Ingredience:
konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
10 ks kapary
jarní cibulka
olivový olej
chilli paprička
2 pořádné lžíce pomazánkového másla, nebo, podle toho co komu vyhovuje, např. žervé, lučina, apod.
čerstvě namletý pepř nahrubo
Postup:
Do mísy dáme pomazánkové máslo s tuňákem, a vidličkou rozmačkáme. Přidáme nasekané kapary, chilli papričku a jarní cibulku, zakápneme olivovým olejem, opepříme a důkladně promícháme. Pomazánku můžeme dle chuti dosolit, ale spíše to nebude nutné. Slanost zajistí kapary. Podle chuti můžete zakápnout i citronovou šťávou nebo přidat nakrájenou kyselou okurku. Někdo přidává i nakrájené vejce na tvrdo. Před podáváním necháme v lednici uležet aspoň půl hodiny. Podáváme s čerstvým pečivem.