Varianty vegetariánství
Když jsem začínala se změnou stravy a změnou sebe samé, netušila jsem, proč to lidé dělají, proč nejí maso, šunku, buřtíky a podobné dobrůtky. Nechtěla jsem se řadit do nějaké skupiny, škatulky. Prostě teď zrovna nejím maso a je to. Při zjišťování informací okolo vegetariánské stravy jsem zjistila, že se opravdu dělí na vícero variant. Začnu tím, kde není maso vyloučeno zcela a to je semivegetariánství – maso se konzumuje velmi málo, zřídka a to většinou ryby nebo drůbež, lakto ovo vegetariánství (vegetariánství) – je vyloučeno maso, uzeniny, ale zůstává konzumace ostatních produktů, při kterých nebylo zvíře zabito.
Další rozdělení:
- Laktovegetariánství – nekonzumuje se maso, uzeniny, vejce, ale mléko a mléčné výrobky zůstavají.
- Ovovegetariánství – je vyloučeno maso, uzeniny, mléko, mléčné výrobky, konzumují se vejce.
- Veganství – je vyloučeno vše živočišné, i když zvíře nemuselo být zabito - maso, vejce, někteří med, mléko, mléčné výrobky.
- Raw, živá strava - Raw vegan – vyloučeno kompletně vše živočišné, konzumuje se pouze syrová, tepelně nezpracovaná strava (max je 42st).
- Fruitarian – konzumuje pouze čerstvé, nezpracované ovoce.
Toto je základní rozdělování vegetariánských směrů. Důvody mohou být různé ať již etické, zdravotní, každý člověk je originál, každému sedí něco jiného. Určitě je dobré se zastavit a chcete-li změnit svou stravu, něco si načíst, zjistit si co nejvíce informací nebo se pobavit s někým, kdo se stravuje jinak.