Rybíz
Rybíz černý, červený, žlutý, bílý. Malé obyčejné bobule s úžasnými účinky na naše zdraví. Pro svůj obsah vitamínu C je hodně ceněný, dokáže se udržet i v zavařeninách. Plod obsahuje vitamín P, který pomáhá vitamín C vstřebávat. Používáme ho nejenom vnitřně ale také vně. Využijeme jak bobule, tak odvary či výluhy a čaje z listí. Nejvíce se používá na zavařeniny, šťávu a rybízové koláče.
Obsahuje velké množství vitamínu C, tím je známý hlavně černý rybíz. Také osahuje rutin (vitamín P), který posiluje naše cévy jako pohanka, vitamíny B, B5, vitamíny pro naše krásné vlasy, pokožku, nehty, nervy. Rybíz posiluje naši imunitu v období chřipek, angín, chrání náš zrak. Jsou v něm minerály, stopové prvky například vápník, draslík, hořčík, mangan. Je vhodný při rekonvalescenci po těžkých nemocech i úrazech, pomáhá při krvácení z dásní, z nosu, zlepšuje vstřebání železa, posiluje srdce, vyživuje mozek.
Nejlepší je konzumovat rybíz syrový, tepelně nezpracovaný, kdy nám zůstávají zachovány i enzymy. Nicméně i při zpracování si rybíz ponechává cenné vitamíny a minerály. Využití je, pro obsah velkého množství želírovacích látek, široké. Například ho můžeme použít při přípravě džemu. Velmi vhodné je i mražení a sušení.
Recepty
Rybízové smoothie
2 šálky červeného a 1 šálek černého rybízu, mandlové mléko, osladíme dle chuti a vše rozmixujeme. Podáváme co nejdříve.
Pohankový koláč s rybízem
1 hrnek uvařené pohanky, 2 hrnky vody, 100ml kukuřičné mouky, 3 lžíce oleje, osladit dle chuti (4 lžíce rýžového sirupu), 1 lžičku skořice
Vše smícháme a dáme na plech. Posypeme hustě rybízem. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 – 30 minut při 200 stupních dozlatova. Po vychladnutí pokapeme medem. Můžeme ozdobit šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
Rybízový nanuk
Zmražený rybíz rozmixujeme buď s přídavkem vody, nebo kokosového mléka, podle toho jestli chceme mít sorbet nebo smetanový nanuk. Osladíme dle chuti. Rovnou podáváme v misce, nebo nalijeme do formiček na nanuky a necháme ještě zamrazit. Potom můžeme polít čokoládou.
Rybízové víno
1kg cukru, 2,5 l vody, 2 l rybízové šťávy, kvasinky
Cukr svaříme s vodou, po vychlazení přidáme šťávu z rybízu. Vše smícháme dohromady a nalijeme do demižonu, který umístíme do chladu, kde víno bude 3 měsíce kvasit. Každý měsíc je dobré víno stočit a znovu nechat kvasit. Nakonec stočíme do lahví a uzavřeme je.