Kokosový cukr
Nejzdravější, ale také nejekologičtější sladidlo planety. U nás jsou zlaté krystalky kokosového cukru málo známé, ale v zemích jihovýchodní Asie je tradičním sladidlem již tisíce let.
Zajímavá výroba a původ
Kokosový cukr se vyrábí z nektaru květu kokosové palmy ( lat. cocos nucifera ). Květ se nařízne, vytékající nektar nachytá, vysuší se vzduchem a vzniknou hnědé krystalky kokosového cukru. Pro sušení nektaru se používá více či méně teplý vzduch. Suší se přirozeně na slunci. Pří nízké teplotě sušení tak získáváme RAW cukr. Ten vyrábí zejména malé firmy – na slunci lze nektar sušit jen v malých dávkách. Nebo uměle vyrobeným teplem. Při výrobě většího množství cukru se nektar zahřívá a tím se přeruší přirozený proces kvašení - to umožňuje sušit nektar ve větším množství. Ani jeden způsob sušení neubírá na chuti ani obsahu prospěšných látek. Jelikož kokosový cukr pochází z nektaru palem, zpracovává se ručně - šetrným způsobem, je v něm hodně výživných látek.
Kokosový cukr pro zdraví
Kokosový cukr je 100% přírodní, bez bělení, rafinace, bez konzervačních látek a už to je v dnešní době úspěch. Má ale také nízký glykemický index a zastoupeny jsou v něm vitamíny ze skupiny B, železo, draslík, hořčík, zinek, mangan a jiné.
- má antivirové a antibakteriální účinky
- prospívá lidem s vysokým krevním tlakem a kardiovaskulárními onemocněními
- díky obsahu draslíku posiluje imunitní systém
- je prevencí anémie
- obsahuje vápník - posiluje kosti
- obsahuje vlákninu - prospívá trávicímu traktu
- má nízký glykemický index - poloviční než třtinový cukr
- není rafinovaný - jsou zachovány veškeré živiny!
Zajímavá chuť
Jemná karamelová chuť působí méně sladce, než u klasických cukrů. Kokosový cukr i sirup platí za opravdovou delikatesu. Chuť je hutná, nepřeslazená, trochu jako karamelové sušenky nebo drobečky karamelové buchty.
Použití a cena
Použít se dá do kávy, na pečení, vaření, zavařování – tam, kde používáte jiné cukry. Je tmavý a tak zabarví i pokrm, ale to není na škodu. Když jsem před pár lety začala kokosový cukr používat já, stálo 200 gramů asi 250 Kč. Používala jsem ho tedy jen občas a děsně si ho vážila. Nabídka kokosového cukru se ale postupně rozšiřuje a s ní klesá i jeho cena - můžete ho koupit ve zdravých výživách, farmářských trzích i v maloobchodních řetězcích. Pořád je dost drahý, ale už se nemusíte bát ho použít a díky ceně se možná naučíte neplýtvat a sladit méně. Když zapátráte, koupíte půl kila za necelou stovku. U nás vydrží celkem dlouho a stojí za to :)
K dostání je také kokosový sirup
Kokosový sirup je vyráběn zahuštěním nektaru kokosových květů a je přírodním sladidlem s lehce karamelovou chutí. Dochutí smoothie, kávu i palačinky. Není o nic lepší ani horší, než kokosový cukr, jen je při výrobě vynecháno sušení a zahuštěním vzniká sirup. Je vhodnou náhražkou medu, rychle se rozpouští a je ideální na slazení teplých i studených nápojů, dresinků, zálivek a snídaní.
Pozor na záměnu cukrů!
Někdy dochází k záměně kokosového cukru s palmovým cukrem. Palmový cukr se získává z mízy různých druhů palem, například výhonků datlové palmy. Má jinou chuť, konzistenci a také vyšší glykemický index. V tomto případě se vyplatí číst etiketu. Vybírejte kokosový cukr s označením BIO nebo 100% čistý cukr z kokosových květů.
I když je kokosový cukr v současnosti vnímán jako zdravější forma slazení, nepřehánějte to s ním. Ani u tohoto zázraku nelze očekávat mlsání bez kil navíc.