Meloun
Melounů máme více druhů, vodní meloun, žlutý meloun, ananasový, medový, cukrový a další. Z botanického hlediska je to bobule. Co se týká kombinace s ostatními potravinami, neměli by se při jídle moc míchat, v jednoduchosti je krása. Měli bychom meloun jíst co nejvíce samostatně, zcela určitě nemíchat s mlékem. Dát si alespoň 15 minut klid a potom jíst další jídlo, tak funguje nejlépe. Pěstuje se po celém světě, miluje teplo. Dá se za určitých podmínek vypěstovat i u nás v ČR. Meloun je kulatý či oválný, ale existuje taková rarita a to meloun hranatý. Pěstuje se v hranaté nádobě, která mu propůjčí svůj tvar. Na chuť to samozřejmě nemá vliv.
Většina lidí považuje melouny za vítané osvěžení v parních letních dnech. Jsou úžasné, plně osvěží. Takový melounový vychlazený extrakt s ledem je vynikající. Ale mají také spoustu enzymů, dodají nám energii, vitamíny, minerály. Známá je i melounová dieta. Vřele doporučuji očistnou kúru s melouny.
Účinky
Meloun obsahuje až 90% vody. Ta má tedy za úkol čistit organismus a zbavovat ho toxických látek, které se v těle usazují. Používá se k podpůrné léčbě, například při dně a při problémech s játry. Snižuje krevní tlak, jeho šťáva je tonizující a proto je vhodná pro pleť, vyhlazuje vrásky. Má vysoký podíl vitamínu A, dále vitamíny B, C, minerály. Působí antioxidačně.
Plod je možné skladovat v chladu několik týdnů, stále zraje, takže se mění jeho chuť. Říká se: do žen a do melounu nevidíš. Nejen pro nováčka je těžké poznat, zdali je meloun dobrý a dostatečně zralý. Zkuste poklepat, zralý meloun by měl mít dunivý zvuk. Pozor si dávejte na předem rozkrojené melouny, nevíte, jakou dobu jsou takto otevřené.
Recepty
Meloun s alkoholem (opilý meloun)
Do melounu zapíchneme otevřenou láhev hrdlem dolů, nejčastěji rum či vodku, necháme v chladu. Meloun na sebe naváže alkohol a je hotovo.
Melounový sorbet
Nakrájíme meloun na kostky a necháme lehce zmrznout, potom rozmixujeme a hned podáváme. Také můžeme použít formičky na nanuky nebo jiné tvary a mít melounové ledové kostky, které můžeme použít do nápojů.
Melounový salát s avokádem
Nakrájený meloun, nakrájené nebo rozmačkané avokádo, natrhané salátové listy, (mohou být i listy pampelišek), trocha olivového či jiného kvalitního oleje, (kdo chce dá si chilli), šťávu z limetky. Zamícháme a máme lehký, osvěžující salát. Přidat můžeme i kvalitní sýr. Množství jednotlivých ingrediencí je na Vás. Prostě to, co Vám chutná.