Květák
Když se řekne květák, většina lidí si představí smažený květák s bramborem. Jenže je to velmi zajímavá zelenina, kterou můžeme připravit na mnoho způsobů. Nejlepší je syrový nakrájený na malé růžičky, potom nakládaný, zapečený, dušený, připravovaný v páře. Na trhu ho v současné době můžeme koupit, dá se říci, neomezeně, i v období, kdy je zeleniny méně.
Působí velmi dobře na náš trávicí systém, pomáhá s vyprazdňováním střev a detoxikuje je, odvádí z těla škodlivé látky, je vhodný jak při průjmových onemocněních, tak i při zácpě. Podporuje celý imunitní systém. Je ideální při hubnutí, zasytí, ale je přitom málo kalorický a lehce stravitelný. Pročišťuje ledviny a močové cesty, zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů, pokožky. Působí preventivně proti cukrovce. Má pozitivní vliv na srdce, krev, celý oběhový systém. Doporučuje se zvýšená konzumace lidem, které nesou riziko zhoubných nádorů. Někteří lidé ho nemohou, může zvyšovat plynatost, takže se nedoporučuje lidem, kteří mají žlučníkové kameny.
Vitamíny, minerály, stopové prvky, jako například C, komplex B, A betakarotén, E, K, kyselinu listovou, vápník, fosfor, draslík, fluorid, železo, slušný podíl vlákniny, dále omega 3, omega 6.
Recepty
Zapečený květák
Potřebujeme:
- květák, brokolici, brambory, sýr, smetanu ke šlehání
Květák s brokolicí rozebereme na růžičky, brambory nakrájíme na plátky. Do zapékací mísy navrstvíme, okořeníme dle chuti, zalijeme smetanou. Dáme do vyhřáté trouby zapéct na 180°C, asi 45 minut. Před dopečením posypeme sýrem a znovu dáme do trouby.
Květák na způsob leča
Budeme potřebovat:
- rajčata, papriky, květák, vajíčko, cibuli, kmín
Cibuli nakrájíme a dáme lehce osmahnout na pánev, přidáme nakrájené papriky, také je lehce opečeme, podlijeme trochu vodou, okořeníme, posypeme kmínem. Přidáme najemno nakrájený květák a nakonec nakrájená rajčata, podusíme do změknutí. Vejcem zahustíme, ale nemusí být. Podáváme s uvařenými brambory nebo pita chlebem.
Kuskus s květákem a avokádem
Připravíme si kuskus dle návodu. Nakrájíme hodně najemno syrový květák, kdo chce, může si ho podusit, osolíme dle chuti. Avokádo rozmačkáme vidličkou s rozetřeným česnekem, osolíme dle chuti. Vše zamícháme.
Celý pečený květák
Květáková marináda:
- jogurt, česnek, koření, papriku se solí nebo jinou kombinaci, kterou preferujete
Květák potřete celý marinádou a nechte odležet alespoň 12 hodin, potom celý zapečte v troubě do křupavé kůrky. Podávejte se salátem z čerstvé zeleniny.