Avokádo
Avokádo je botanicky ovoce. Plod hruškovce přelahodného. Barva je zelená, až černá. Můžete si ho vypěstovat i doma. Do malé skleničky dáte vodu, pecku z avokáda a zajistíte, aby byla ponořena její širší část. Necháte být, časem praskne a pustí kořínek. Poté zasadíte do zeminy a čekáte na krásný kmínek. Přejde nějaký čas a můžete sklízet. Zralé avokádo poznáte tak, že je na pohmat měkké. Zajímavostí také je, že začne zrát až po utržení ze stromu.
Upozornila bych, že je jedovatý pro papoušky, kanárky a nesmí se podávat ani psům a kočkám.
Účinky
Avokádo obsahuje nejvíce železa z celé ovocné říše, je i nejvýživnější. Obsahuje také nejvíce vitamínu B6. Někteří lidé ho používají namísto masa pro svou lahodnou chuť a výjimečné vlastnosti. Avokádo je zásadité a má zvláčňující a ochranný účinek na sliznici. Je ideálním doplňkem stravy lidí, kteří mají žaludeční vředy. Může také snižovat škodlivý cholesterol. Vyzkoušejte ho i při snižování nadváhy, je velkým zdrojem bílkovin, podporuje soustředění, pomáhá při tvorbě červených krvinek. Je také bohatý na vitamín E, B6, draslík, hořčík.
Recepty
Pro svou chuť ho lze použít jak pro sladké, tak kyselé či slané pokrmy. Nejznámější je tatarák, neboli guacamole.
Guacamole
Guacamole připravíte z nakrájených rajčat, rozmačkaného avokáda, česneku, soli, trochy citronové šťávy. Vše si dejte podle Vaší chuti. Přidejte koriandr – vynikající.
Nugeta
Rozmixujte avokádo, banán, můžete přidat kvalitní kakao, v případě raw verze nepražený karob, přidejte např. datle nebo fíky, kdo chce, přidá oříšky dle chuti.
Avokádovo - hrášková raw polévka
Hrášek, česnek, avokádo, majoránka, libeček, poměr dle Vaší chuti, rozmixujeme a můžeme, ale nemusíme lehce ohřát (max. na 42 °C). Kdo má rád pikantní, přidá chilli.
Avokádový puding
Avokádo, namočená sezamová semínka pomletá, banán, vanilka, to vše rozmixujeme na hladký krém.