Hroznové víno
Hroznové víno, další z nejúžasnějšího ovoce, co nám mohla příroda dát. Zelené, růžové, fialové plody patří mezi oblíbené ovoce nejenom mezi dětmi. Mezi dospělými jednoznačně vede víno již zpracované v lahodný mok a někteří si nedovedou představit chvilku s přáteli při posezení na terase bez tohoto nápoje.
A co teprve rozinky - hodí se do štrůdlu, pečiva, salátů i jako sladká a zdravá náhražka za pamlsky. Ceněné je ale hlavně pro své účinky na naše zdraví, krásu, a také pro svou šťavnatou chuť. Při přípravě dbejte na kombinace, nejlépe je ho jíst samotné. Nedoporučuje se míchat s kefírem, mlékem, mohli byste si přivodit žaludeční potíže.
Má příznivé účinky na fungování mozku, zlepšuje paměť a koncentraci, snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, zajišťuje čisté cévy, reguluje krevní tlak. Nejvíce prospěšných látek je v pecičkách, působí dobře na naše střeva díky obsahu vlákniny. Má protizánětlivé účinky, protirakovinné, antioxidační, zpomaluje stárnutí buněk, je močopudné, výborné pro vylučování kyseliny močové z ledvin.
Aktivuje detoxikační účinek jater zvýšenou činností žluče, působí také jako mírné projímadlo. Kdo chodí na chemoterapii, doporučuje se pravidelně toto ovoce konzumovat. Obsahuje spoustu antioxidantů. Mimo jiné také chrání zrak.
Obsahuje vitamíny skupiny A, B, C, K, E, řadu minerálních látek, jako např. fosfor, hořčík, vápník, měď, železo.
Rozinky obsahují vše koncentrované, jsou velmi bohaté na železo, vlákninu, jen vitamín C a provitamín A chybí. Chcete-li posílit srdce, pijte čerstvou šťávu z těchto úžasných plodů.
Recepty
Kombinace čerstvých šťáv
Podávejte v hezkých skleničkách, zaslouží si to a možná zjistíte, že Vám takto chutnají lépe. Nejlepší je samotná šťáva z hroznů, ale kombinace také nejsou k zahození.
- 3 mrkve, 2 jablka, hrst hroznového vína
- celá okurka, kousek ledového salátu, hrst špenátu a hrst hroznového vína
- kousek melounu, limetky, hrst hroznového vína
- červená řepa malá, limetka, hroznové víno
Špaldovo-ovesná bábovka s rozinkami (ozdobte hroznovým vínem)
Potřebujeme:
6 vajec, 120g třtinového cukru nebo med dle chuti, 150g ovesné mouky, 250g celozrnné špaldové mouky hladké, 80g hrubé mouky, 200g dobrého másla, extrakt z vanilky, 80g ořechů, rozinky dle chuti, 1 lžička vinného kamene nebo kypřící prášek bez fosfátu, 350 ml kokosového mléka.
Máslo, žloutky a cukr vyšleháme, sníh z bílků vyšleháme zvlášť, potom přidáme všechny další přísady a nalijeme do vymazané a vysypané formy (vymažu máslem nebo kokosovým tukem, vysypávám kokosem). Pečeme při 160 stupních asi 45 minut. Z tohoto těsta jinak můžete udělat i mini bábovičky, které ozdobíte třeba hroznovým vínem.
Dále doporučuji vinný ocet z bílých hroznů, využijete ho v kuchyni a je nabitý prospěšnými látkami. Zcela určitě ho najdete v prodejnách se zdravou výživou.