Citron
Citron se řadí na světě mezi takzvanou super potravinu pro svoji skoro zázračnou moc. U tohoto ovoce nám naše Země opravdu dala velký dar. Použít ho můžete skoro všude. Jak v jídle, tak v kosmetice, ale i k desinfekci nebo k výrobě vonných olejíčků. Jeho vůně pročišťuje a osvěžuje vzduch, uklidňuje a přitom působí velmi svěže. Jestliže budete chtít použít i kůru, dbejte na to, aby nebyl chemicky ošetřen, protože toho se nezbavíte ani omytím citronu v teplé vodě. Pozor! Stříkané jsou i některé citrony s označením „bio“. Zajímavý je i recept, kdy citron dáte do mrazničky a necháte zmrznout. Potom ho strouháte na vaše jídlo: např. na rýži, saláty, koktejly. Budete mít zvláštní lahodnou chuť těchto potravin.
Účinky citronu
Jako nejdůležitější účinek je, že posiluje imunitní systém, posiluje také tepny, vlasy (ty můžeme oplachovat citronovou vodou, budou i krásně vonět), nehty a pokožku, pomáhá při zažívání, odkyseluje organismus a tím startuje samoléčbu, zabraňuje krvácení dásní (můžeme si citronovou vodou desinfikovat kartáček na zuby), reguluje krevní tlak, posiluje jaterní činnost, pomáhá rozpouštět žlučové kameny, pročišťuje ledviny, je účinným pomocníkem při pálení žáhy. Pití citronové šťávy čistí dech a desinfikuje ústní dutinu. Mimo jiné látky, které citron obsahuje, urychlují metabolismus, a proto je vhodná při redukci hmotnosti. Další použití je při odstraňování bradavic, kuřích ok, otoků, štípnutí hmyzem.
Obsahuje velké množství vitamínů, minerálů, enzymů (musíte pít šťávu hned, tepelným zpracováním se enzymy ničí, ale ničí se i světlem). Z vitamínů zmíním samozřejmě vitamín C, kterého má opravdu velké množství, fosfor, vápník, zinek, hořčík atd.
Recepty
Citronáda
Nejlepší je citronová šťáva po ránu. Stačí vymačkat jeden citron na půl litru vody, sladíme medem, nastartujeme si krásný den, rozproudíme krev, desinfikujeme tělo, osvěžíme dech. Tento nápoj můžete pít jak vychlazený s ledem, tak i jako teplou citronádu pro zahřátí, můžete přidat hřebíček či skořici.
Pečené batáty s mrkví a citronem
Potřebujeme batáty, mrkev, citron, česnek, sůl (používám mořskou přírodní), olivový olej nebo ghí, či kokosový olej. Batáty neloupáme, jen je pořádně vydrhneme. Nakrájíme je i s mrkví na kostičky, potřeme rozmačkaným česnekem, zakapáme citronovou šťávou dle chuti, prokapáme trochou oleje, posolíme dle chuti. Dáme zapéct do trouby, dokud nejsou měkké. Na talíři ozdobíme salátem, listy pampelišky nebo směsí salátů. Znovu pokapáme citronovou šťávou dle chuti.
Kombinace česneku a citronu posiluje imunitu a čistí organismus.