Mrkev
Mrkev doporučuji konzumovat denně nebo téměř denně. Její kombinace účinných látek je obdivuhodná. Pektin obsažený v mrkvi na sebe váže těžké kovy v organismu a vylučuje je ven z těla. Výborná je i šťáva, kterou můžete ředit vodou a dát si do ní kapku oleje. Používá se nejenom v potravinářství, ale i v kosmetice. Semena mrkve obecné se sbírají na podzim za suchého počasí, můžete je osmahnout na oleji a posypat s nimi zeleninová jídla. Ze semen se získává olej, který se používá v kosmetice, pleť krásně vypne, omladí ji. Olej má velmi příjemnou vůni a přináší klid, pohodu. Doporučují se udělat 1-2 mrkvové dny, kdy se po tuto dobu jí jen mrkev a pije mrkvová šťáva. Chcete-li se dobře opalovat, konzumujte denně mrkev nebo šťávu.
Mrkev uklidňuje žaludek, čistí a posiluje střeva, povzbuzuje ledviny, je výborná při průjmových onemocněních. Mrkvová šťáva s medem posiluje imunitu, působí dobře při léčení viróz nebo jako prevence na kašel, nachlazení, bolest v krku apod. Posiluje celý organismus, srdce, je dobrá při průjmech, ale i zácpě. Je velmi účinná proti neplodnosti, proti šerosleposti, pro naše pevné kosti, je vhodná pro naše játra. Používá se jako protirakovinná potravina, říká se, že snižuje riziko rakoviny slinivky břišní.
Obsahuje vitamíny, minerály, stopové prvky například A, E, D, K, betakarotén, vlákninu, selen, draslík, hořčík, vápník, jód, železo, kobalt, vodík.
Recepty
Šťáva pro posílení a očistu ledvin
Popíjíme denně po dobu 6 týdnů. 2 dcl šťávy z mrkve, 2 dcl šťávy z červené řepy, 1 dcl šťávy z citronu, vše smíchat a vypít do 20 minut.
Mrkvovo a pomerančovo agarové bábovičky
Odšťavníme mrkev s pomerančem stejným dílem. Připravíme si agar dle návodu a místo vody použijeme tuto šťávu, případně osladíme dle chuti. Nalijeme do formiček a necháme ztuhnout. Ozdobíme mátou, případně posypeme rozmačkaným ovocem. Je to rychlý dezert.
Mrkvový dort
Potřebujeme:
1 hrnek špaldové mouky nebo bezlepkové, ½ hrnku hrubě rozmixovaných ovesných vloček nebo špaldových, 1/3 hrnku cukru nebo jiného sladidla dle chuti, 1 hrnek kokosového mléka nebo mrkvové šťávy, 500 g najemno nakrájené mrkve, trochu citronové šťávy, 1lžička prášku do pečiva bez fosfátů, (jinak používám jedlou sodu), můžete přidat hrst oříšků, rozinek.
Vše smícháme a dáme do rozehřáté trouby. Pečeme asi 50 minut, teplota 180 stupňů.
Salát
Nastrouháme mrkev, jablko, červenou řepu. Můžete střídat jemné struhadlo, plátky a hrubé struhadlo. Smícháme. Osladíme dle chuti a přidáme hrst rozinek a oříšků.