Jahodový chia džem bez chemie
O tom, jak nezdravé jsou kupované džemy, ví asi většina z nás. Tento džem je jednoduchý, bez bílého cukru a želírovacích přípravků. Jahody můžete nahradit jiným ovocem, které zrovna máte.
Časová náročnost: 45 min.
Suroviny
2 hrnky ovoce, 2 - 3 lžíce chia, sladidlo (med, sirup, třtinový cukr), kyselina citronová, lžíce vody
Jahody svařím v hrnci se sladidlem, vodou a špetkou kyseliny citronové. Pokud chci strukturu, tak rozmačkám šťouchadlem na brambory. Když chci džem hladký, rozmixuji ponorným mixérem. Asi po dvaceti minutách vaření přidám chia semínka, vařím ještě 3 minuty, pak nechám pod poklicí stát, dokud semínka nenabobtnají - tím hmota zhoustne. Semínka můžete přidávat podle hustoty marmelády, dokud nebude dostatečně gelovitá. Plním do skleniček a otáčím dnem vzhůru. V lednici džem vydrží asi 2 - 4 týdny, ale můžete ho zavařit a budete jej mít na zimu. Mimo namazání na pečivo můžete džem použít také jako sladidlo do různých nápojů. Výborný je například ve smoothie nebo ledovém čaji - návod najdete zde.
Hodnocení receptu:
Ohodnoťte i vy
Doporučené recepty
Vaše názory k článku (0)
Přidejte vlastní komentář