Petržel na nachlazení i proti rakovině
Podceňovaná superpotravina, tak bychom s klidem mohli označit petržel. Roste na našich zahrádkách, přidává se do polévek, do omáček. Spousta lidí ji považuje za naprosto běžnou věc a vůbec netuší, jak hodnotnou zeleninu drží v ruce. Vraťme tedy petrželi její zaslouženou slávu.
Petržel používali už staří Římané. Kuchařská kniha ji nabízí jako oblíbené koření už ve 3. století př. n. l. V raném středověku na ni nedal dopustit panovník Karel Veliký, počínaje pozdním středověkem bývaly záhonky plné petržele součástí každé klášterní zahrady. Součástí mnoha českých zahrádek je dodnes.
Efektivní bojovník s civilizačními chorobami
V čem vlastně tkví jedinečnost této rostliny? Myristicin, limonen, eugenol, alfa.thujen… Směs těchto silic dodává petrželi její nezaměnitelné aroma. Kromě toho ji ale katapultují i mezi zdatné bojovníky proti nádorům. Apigenin, apiin, crisoeriol, luteolin. Tyto flavonoidy rovněž nabízejí velice silné antioxidační účinky. Petržel je tak nepostradatelná při boji s civilizačními chorobami. Kromě toho obsahuje i určité množství luteinu a zaxantinu. I v tomto případě jde o antioxidanty, tentokrát karotenoidní. Karotenoidy přitom pomáhají lidskému tělu zvládnout negativní účinky UV záření a zlepšují zrak.
Víte, že v petrželi najdete třikrát více vitamínu C než v pomeranči? Přitom když se nachladíte, bojujete s chřipkou, kašlem, rýmou, obvykle vám všichni doporučí jíst pomeranče, které jsou obecně vydatným zdrojem vitamínu C. Pokud si ale dáte čerstvou petrželovou nať na chleba nebo do polévky, uděláte ještě lépe.
Pryč s astmatem i záněty
Alergie, astma, bronchitida, infekce močových cest – i v případě těchto chorob může petrželová nať pomoci. Zabraňuje totiž vytváření hlenů a tlumí záněty.
Trápí vás špatný dech, tělesný pach? Trpíte špatným zažíváním, máte stále nafouknuté břicho a vylučujete plyny? Potom vás může vyléčit kombinace petržele s jablečným octem. O všechno se postará koktejl chlorofylu, enzymů a přírodních kyselin, které se v petrželi nacházejí. Podporují střevní mikroflóru, a tak neutralizují jedy, uvolňují plyny a ulevují od nafouknutí.
Jak získat šťávu z petržele? Pomocí kvalitního šnekového odšťavňovače (např. odšťavňovač Kuvings), který zvládá odšťavňovat tvrdou kořenovou zeleninu, ale také nať a listovou zeleninu.
Petržel ale může sloužit i k dalším účelům. Osvědčila se i jako prostředek pro lepší pleť a vlasy.
Pozor, petrželka se nehodí při žaludečních vředech! Příliš vysoké dávky mohou poškodit játra, způsobit zánět ledvin. Jak se říká: všeho s mírou a platí to i o petrželové šťávě.
Petrželová pračka na krev
Opravdu vysoký obsah chlorofylu je další předností petrželové natě. Přitom právě chlorofyl funguje v lidském těle jako pračka krve. Dokáže krev čistit a zároveň silně podporuje vznik nových červených krvinek. Proto pokud chcete mít pročištěnou a okysličenou krev, určitě by petržel ve vašem jídelníčku neměla chybět. Dohromady s flavonoidy navíc chlorofyl napomáhá detoxikovat lidské tělo a hojit záněty.
Kyselina listová. Další látka, bez níž se lidské tělo neobejde. Snižuje množství homocysteinu v těle, neřádu, který je příčinou zánětů. Zároveň je kyselina listová nezbytná pro těhotné ženy, sehrává významnou roli během vývoje nového plodu. Není snad třeba dodávat, že pomáhá prevenci rakoviny.
Petržel také pomáhá odvodňovat. Je velice močopudná. Vylučuje sodík a vodu močí a pomáhá vstřebávání draslíku do ledvin. Bojuje tak proti otokům, špatnému krevnímu oběhu a srdečně-cévním potížím. Funguje tak trochu jako lék na vysoký krevní tlak, snižuje ho.
Pozor na nepodložené domněnky. Pokud trpíte vysokým krevním tlakem, rozhodně si nesmíte myslet, že při konzumaci petržele můžete vynechat léky, které užíváte. To je samozřejmě nesmysl. Totéž u léků na odvodnění. Petržel sice může podpořit odvodnění, ale samozřejmě nezajistí účinek léku.
Petržel v těhotenství
Již jsme zmínili, že díky vysokému obsahu kyseliny listové je petržel vhodná pro těhotné ženy a to zvláště v první třech měsících těhotenství, kdy je kyselina listová zásadní pro zdravý vývoj plodu. Šťáva z ní pak také stimuluje děložní stahy v průběhu porodu. Proto se často podávala před porodem.
Pozor však na příliš velké množství petrželky u těhotných žen. Tím, že petržel podporuje děložní stahy, může způsobit předčasný porod!