Papája
Papája, ovoce andělů. Navracíme se k moudrosti našich předků, kteří uměli využívat dary přírody pro své zdraví. Vyberete-li si papáju, vybíráte velmi dobře. Je to ovoce přímo nadupané zdraví prospěšnými látkami. Využívá se nejenom vnitřně, ale také vně. Je součástí i kosmetických produktů, protože má přímo zázračné účinky na omlazení buněk. Toto ovoce jíme tak, že celý plod nejdříve omyjeme pod tekoucí vodou, podélně rozřízneme a zrníčka vydlabeme. Potom s dužinou už pracujeme klasicky, nakrájíme na kostičky, plátky, nebo rovnou dlabeme lžičkou a konzumujeme. Nejlepší je syrová, ale dají se z ní udělat šťávy, džemy, sorbety, využívá se i při přípravě asijských pokrmů.
Míza z papáje, semínka (dobře rozkousat nebo promixovat) a částečně i dužina fungují proti hlístům a především ji nemají rádi parazité, jako je tasemnice. Kombinace vitamínů, minerálních látek, stopových prvků, enzymů má pro naše tělo opravdu blahodárné účinky. Posiluje chuť k jídlu, imunitní systém, srdeční činnost, chrání sliznici, barvu vlasů, zlepšuje náladu, dodává nám životní energii. Má barvu života a slunce, podporuje krevní oběh, protirakovinné účinky. Je vhodná při různých detoxikačních dietách, zvláště při různých kožních onemocněních, doporučuje se i při průjmech, při žaludečních a dvanácterníkových vředech, pomáhá neutralizovat žaludeční kyselinu. Použití v kosmetice je na urychlení popálenin, řezných ran, můžete si ji rozmixovat a dát rovnou na pleť, jestli netrpíte alergií.
Obsahuje vysoké množství vitamínů například C, A, B a minerály draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, rozpustnou vlákninu (pektin).
Recepty
Papáju používáme na sorbety, šťávy, smoothie, sušíme ji, používáme do dezertů, džemů, výborná je v ovocných salátech, ale i se sýrem je to velmi zajímavá kombinace.
Papája sorbet
Část papáji rozmixujeme a část nakrájíme na malé kousky, smícháme a zmrazíme, můžeme použít formičky na nanuky.
Papája smoothie
Rozmixujeme, doplníme vodou nebo kokosovým mlékem dle požadované hustoty.
Úžasný salát
Na dresink použijeme 4 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce medu, 2 lžíce kvalitního oleje, mořskou sůl dle chuti. Salát z ½ papáji, 1 mango, vše nakrájené na slabé plátky nebo kostičky. Hrst nasekané máty, koriandru a hrst kešu oříšků také nasekáme. Přidáme na pánvi lehce smahnutý na plátky nakrájený česnek a cibulku.
Sušené plátky z papáji a pepř
Z papáje nakrájejte delší plátky, vložte na sušící plát a sušte 6 až 8 hodin (42°) pro raw úpravu. V uzavřené nádobě Vám vydrží 3 a více měsíců (mně ne, byly moc dobré) – jsou opravdu vynikající i jako dárek. Když budete sušit, usušte i zrníčka z papáje a použijte je jako pepř k dochucení salátů, těstovin apod.