Blumy
Bluma je plod slivoně. Bluma patří do skupiny švestky, pološvestky, ringle, mirabelky. Jsou mnohobarevné, např. barvy červené, modré, zelené, žluté. Jsou větší než švestky a šťavnatější. Dají se použít všude tam, kde používáte švestky. Zavařeniny, koláče, knedlíky, výborná je šťáva, sušené blumy jsou také pochoutka, můžete je i zamrazit.
Díky složení vitamínů a minerálů posilují imunitní systém, fungují jako prevence proti nachlazení, mohou nás ochránit proti nádorovým onemocněním. Díky obsahu antioxidantů, podporují zdravý vzhled pokožky, vlasů, nehtů, pozitivně ovlivňují celý organismus, hlavně látkovou výměnu v těle. Posilují organismus, kosti, zuby, prospívají ledvinám, pročišťují je a pomáhají při otocích, které způsobuje nedostatečná činnost ledvin. Snižují krevní tlak, posilují srdce, podílí se na regeneraci svalů a srdce, posilují paměť, působí proti zácpě a zajišťují detoxikaci střev, odvádí toxické látky podobně jako švestky.
Obsahují vitamíny A, B, C, E, z minerálů vápník, fosfor, železo, hodně vlákniny jak rozpustné, která vstřebává tuky a snižuje škodlivý cholesterol, tak nerozpustné, která na sebe váže toxické látky ve střevech.
Můžete použít i odvar z listí stromů, ten působí blahodárně na stav našich cév a kapilár. Je také účinný proti vzniku trombózy. Čerstvé listy se přikládají na rány, protože urychlují jejich hojení. Výtažky z blum se používají i v kosmetice, přidávají se do různých krémů a mastiček. Blumy trhejte a konzumujte vždy zralé.
Recepty
Není ovoce, které by nám něco dobrého nedalo, proto ho jezte co nejvíce.
Blum smoothie svačinka
Blumy, broskve, banány, dáváme stejný poměr ovoce, vše rozmixujeme do hladka a zředíme na požadovanou konzistenci vodou nebo použíijeme kokosové mléko. Nalijeme do sklenic a ozdobíme snítkou meduňky, máty.
Blumy (mohou být i švestky) s drobenkou
Omyté, vypeckované blumy naskládáme (slupkami dolů) na dno vymazaného pekáčku, posypeme směsí, směs: 60g rozmixovaných mandlí, 100g ovesných vloček, 50g kokosu, 50g špaldové mouky nebo bezlepkové a smícháme se 2 lžícemi kokosového oleje. Dáme do rozpálené trouby a pečene při 170°, dokud není povrch křupavý. Budeme-li chtít, můžeme si osladit, většinou jsou blumy hodně sladké, tak já nesladím. Někdy přidávám do směsi namletý mák.
Pohankový nákyp s blumami a mákem
Pohanku si namočíme přes noc, propláchneme a necháme odkapat všechnu vodu, osladíme dle potřeby, přidáme nakrájené blumy a namletý mák. Pohanka je úžasná, obsahuje rutin, který nám posiluje cévy a působí proti křečovým žilám.