Doporučujeme pro mandarinky
90% Perfektní
93% Perfektní
Mandarinky mají pozitivní vliv na lidské zdraví tak jako pomeranče, dají se velmi dobře loupat a nádherně voní. Dáte-li slupky v zimě na topení, provoní Vám celý byt. Vůně má nejenom uklidňující účinky, ale i
desinfekční, pročišťuje vzduch. Na trhu jsou po celý rok. Konzumujte je co nejvíce nezpracované, čerstvé. Vynikající jsou v čerstvě vylisovaných
šťávách, dají se různě kombinovat například
s banánem a špenátem, jinak se používají do
dezertů, zákusků, koláčů, do pikantních pokrmů v asijské kuchyni. V kuchyni se používá i kůra, jen nesmí být chemicky ošetřena. Zlepšuje stravitelnost jídel. Používá se i
v kosmetickém průmyslu, protože má blahodárné účinky na pleť, zvláště čistící.
Mandarinky skladujte samostatně, protože během zrání se z nich uvolňuje etylen, který působí na jiné ovoce, které se potom rychleji kazí. Chcete-li si například šťávu z mandarinek osladit, použijte raději med. Cukr není moc vhodný, protože mandarinka a cukr v žaludku kvasí. Šťáva z mandarinek také pomáhá, když chcete, aby maso bylo rychleji měkké, používá se při marinování.
Obsahují kombinaci minerálů, vitamínů, které nám pomáhají posilovat činnost mozku, svalů i toho srdečního, mají pozitivní účinky pro krevní oběh. Působí proti nádorům, antioxidačně, posilují imunitní systém, čistící a detoxikační schopnosti, jsou vhodné i při léčbě různých nemocí kůže. Jsou lehce stravitelné.
Mandarinky je vhodné podávat také při horečce a při bolestech hlavy, depresích. Mají očistné účinky a podporují činnost střev, proto se doporučuje čistící kúra, kdy se po dobu jednoho či dvou dnů jedí jenom mandarinky a pije se šťáva.
Z nejvíce zastoupených vitamínů je to C, B, dále vláknina, draslík, zinek, fosfor, hořčík.
TOP 3 přístroje pro mandarinky
90% Perfektní
93% Perfektní
89% Výborné
Recepty
Mandarinkový nepečený dort
Doporučujeme pro mandarinky
90% Perfektní
93% Perfektní
Z
bezlepkové mouky si upeču piškot, nebo si udělám pohankové palačinky, použít můžeme i
klasické piškoty.
1 ušlehaná smetana,
1 kysaná smetana a
1 měkký tvaroh, vše osladíme dle chuti (používám třtinový cukr nebo med) a smícháme.
Mandarinky si oloupeme a nakrájíme na menší kousky, je-li třeba. Do velké misky nebo dortové formy dáme fólii. Na dno dáme krém, potom proložíme piškoty nebo palačinkou, další vrstva je mandarinková, krém, palačinka, vrstvíme. Ukončíme piškoty nebo palačinkou. Dáme vychladnout do lednice, vyklopíme a podáváme, ozdobit můžeme snítkou máty či meduňky.
Mandarinková roláda (těsto bez mouky)
Doporučujeme
90% Perfektní
1 pudink vanilkový,
5 vajec (žloutky utřeme s cukrem, bílky vyšleháme),
50g třtinového cukru. Smícháme v těsto. Nalijeme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 stupních, 8 až 10 minut. Po upečení dáme na utěrku tak, abychom mohli sundat papír. Na
náplň ušleháme
šlehačku, přimícháme
měkký tvaroh, osladíme, pomažeme na plát a zabalíme, necháme ztuhnout. Nakrájíme
mandarinky na kousky, můžeme je i povařit s cukrem do zhoustnutí a polít. Raději je mám ale čerstvé, které položím na nakrájenou roládu.
Saláty
Doporučujeme
90% Perfektní
Mandarinky jsou vhodné i na přípravu různých salátů. Kombinace
špenát,
hlávkový salát s dresinkem a
1 lžička oleje,
šťáva z mandarinek,
med. Přidávám
chilli a posypu
oříšky.