Zhubněte pravidelnou stravou
Lékaři i nutriční terapeuti stále opakují, že pro lidské tělo jsou extrémní a jednostranné diety přímo zhoubou. Stejně tak jsou naprosto nevhodné různé hladovky. Svoje tělo tímto způsobem doslova ničíme. Kvůli následnému jojo efektu nikdy nemůžeme trvale zhubnout a váhu si následně udržet. Přitom řešení, jak zdárně bojovat proti nadbytečným kilogramům, máme doslova na dosah. Jmenuje se pravidelná a vyvážená strava.
Jezte bez výčitek
Nedopusťte, aby se jídlo stalo vaším nepřítelem, se kterým budete neustále po celý život bojovat. Jídlo patří mezi základní lidské potřeby – být dobře nasycený a spokojený. Jestliže budete dobře a chutně jíst, povede to k vaší spokojenosti a budete se moci odrazit dál, jít vstříc dalšímu životu.
Určitě kolem sebe vnímáte nespokojené ženy, které stále drží nějaké diety, jsou kvůli tomu nevrlé, což pociťují i lidé kolem nich. Proto jediným cílem, jak být spokojený, je udělat si z jídla přítele. Stravovat se tak, aby to bylo zdravé, dietní a chutné.
Všechno začíná v hlavě
Prostě všechno začíná v hlavě, i hubnutí. Musíte si vytvořit takový jídelníček, díky kterému přijmete potřebný podíl sacharidů, bílkovin, tuků, ale samozřejmě i vitamínů a minerálů a ještě si na všem pochutnáte. Je třeba, abyste jedli přiměřeně a zdravě, díky tomu budete jíst bez výčitek a jídlo si skutečně užijete.
Víte, že spousta lidí, kteří drželi nějaké diety, má v podstatě z jídla strach? Bojí se jíst pravidelně a v dostatečných porcích, protože jim někde vzadu bliká světýlko, že když budou jíst pravidelně a dostatečně, ztloustnou. Přitom právě tohle je velký a nepravdivý mýtus. Naopak pravidelná strava v přiměřených porcích je tou správnou cestou, jak docílit optimální tělesné váhy a také si ji dlouhodobě udržet.
Začátek diety je pro tělo šokem
Už dávno je totiž vědecky prozkoumaný nepříjemný jo-jo efekt, který bohužel doprovází řadu diet. Pokud se totiž vrhnete na nějakou radikálnější dietu s výrazným omezením kalorického příjmu a po určité době se vrátíte ke starému způsobu stravování, tento efekt vás téměř s jistotou potká. Proč? Pro tělo je nástup radikální diety nebo dokonce hladovky šokem. Najednou má k dispozici mnohem méně energie, se kterou se doslova ze dne na den musí naučit efektivně hospodařit. To není jednoduché.
V mnoha případech se navíc jedná i o jednostranné diety, zaměřené na konzumaci jenom určitých potravin. Ty mohou být dokonce nebezpečné lidskému zdraví, protože tělu velice rychle začnou scházet různé nezbytné látky jako vitamíny či minerály. Jakmile tělo zažije šok, začne hledat v zásobách. První na řadu padne glykogen v játrech, následně i ve svalech. Hubnete.
Pozor na jednostranné diety! Pokud už se navzdory upozornění lékařů pro nějakou dietu rozhodnete, je třeba při ní alespoň jíst pravidelně a koupit si multivitaminový přípravek a s ním doplňovat po dobu diety potřebné chybějící vitamíny a minerály. Pak je zdraví ohroženo minimálně.
Lidské tělo si šok pamatuje. Tělo skutečně dokáže díky radikálnímu omezení příjmu odbourat část tukových zásob. Shodíte nějaký ten kilogram. Jenže tenhle styl hubnutí se prostě brzy otočí proti vám. Rozhodnete se, že to s hubnutím už stačilo, a najedete opět na normální způsob stravování. Ovšem velice rychle jsou kilogramy zpátky, a dokonce můžete nabrat i nějaké další, které jste neměli. Váš organismus totiž okamžitě zjistí, že má k dispozici opět dostatek potravy. Má v živé paměti šok, který jste mu způsobili tím, že přísun jídla byl ze dne na den výrazně omezen. Proto vztyčuje varovný prst. Co když jednoho dne opět tok jídla opět ustane? Nebylo by lepší se na takovou situaci připravit a zásobit se dopředu? Rozhodne se, že ano, a podle toho se také zařídí. Začne ukládat do tukových zásob. Tím pádem znova přibíráte.
Tělu nesvědčí dlouhé přestávky mezi jídlem
Popsaný mechanismus jo-jo efektu funguje velice podobně také, pokud máte mezi jídlem velmi dlouhé přestávky. I tehdy si tělo uvědomí, že už dlouho nedostalo nášup, a zařídí se podle toho. Když se například najíte poměrně hodně ráno a pak si kvůli spoustě pracovních povinností uděláte na větší jídlo čas až během večera, tělo se také začne bát a bude s přijatou energií nakládat velmi hospodárně. Většinu z ní uloží do tukových zásob. Budete tloustnout, i když toho ve skutečnosti nesníte příliš mnoho. V porovnání s člověkem, který si dopřeje přiměřený oběd, bude váš kalorický příjem mnohem nižší a přitom vy budete přibírat další kilogramy a on nikoli.
Vaše tělo se prostě snaží vytvořit zásobu na horší časy, místo aby spalovalo. Po ranní snídani totiž začne trnout, kdy zase bude mít k dispozici další jídlo. Proto si začne syslit. Vy ho ale musíte přesvědčit o tom, že není potřeba, aby si něco schovávalo.
Ideální přestávka mezi jídly jsou 2–3 hodiny. V takovémto odstupu dojde ke strávení potravy a váš žaludek a střeva budou dobře nastartované na příjem dalšího jídla. Potrava bude průběžně odcházet a také nedojde ke zbytečnému hromadění. Ovšem kratší by přestávky být neměly.
Je potřeba, abyste své tělo přesvědčili o tom, že není třeba se bát, že nedostane další jídlo. Musíte mu vysvětlit, že bude mít vždy hojnost, nikdy nebude trpět nedostatkem. To se dá udělat jedním jediným způsobem. Zkrátíte přestávky mezi jídly a především budete jíst pravidelně v určitých časových rozestupech. Klidně si můžete určit přibližnou hodinu ranní snídaně, dopolední svačiny, oběda, odpolední svačiny a večeře. Rozestupy by neměly být delší než maximálně 3 hodiny. Někomu třeba budou vyhovovat 2 hodiny, někomu 2,5, někomu 3. Záleží na vaší individualitě, také na druhu práce, zda vám umožňuje udělat si přestávku.
Vyvážená strava 6 krát denně
Když se snažíte jíst pravidelně, zaměřte se hlavně na to, aby váš jídelníček byl vyvážený. Dostatek sacharidů, bílkovin a kvalitních nenasycených tuků, minerálů a vitamínů, to vše v 5–6 přiměřených porcích za den v intervalu 2–3 hodin. Vyváženost stravy je důležitá, protože pokud tělu dopřejete všechno, co potřebuje, nebudete trpět neodolatelnou chutí na určité potraviny, a tudíž hřešit proti zdravé výživě.
Připravte si jídlo s sebou do krabičky
Častým problémem je, že se vám nedaří pravidelně jíst kvůli příliš nabitému pracovnímu programu nebo třeba častému cestování. Například se stane, že se kvůli nečekané poradě nebo spoustě obchodních schůzek vůbec nedostanete z kanceláře ven na oběd. Pokud už se ven dostanete, bude to o hodně později, než jste chtěli a plánovali. V takové chvíli určitě dostanete vztek. Jak mám jíst pravidelně, když mi to vlastně okolnosti neumožňují?
I tady ovšem existuje řešení. Důležité je nepoddat se stresu a nenadávat na okolnosti, ale zařídit se podle toho. Jednoduše si připravte doma nějaké jídlo a vezměte si ho s sebou do práce v krabičce. Jestliže víte, že nestihnete jít ven na oběd, ale budete mít čas si něco ohřát v mikrovlnce, může to být teplé jídlo.
Někdy se ale může přihodit i taková situace, že pro samé jednání s klienty nebude čas ani na ohřátí pokrmu. Potom volte něco studeného, třeba zeleninový salát s kousky kuřecího masa. Ať je ale pracovní den sebenabitější, vždy dbejte na to, abyste si v něm vytvořili alespoň skulinku na svačiny a oběd. Stačí čtvrthodina. Snažte se i během takto krátké doby odpoutat od všeho a soustředit se jenom na jídlo. Dejte si to jako prioritu a uvidíte, že se to časem naučíte.
Tip pro vás: Může se stát, že třeba nečekaně musíte vycestovat, jít na nenadálou schůzku ven za klientem. Krabička s jídlem z domova je vám v tuto chvíli k ničemu a vy musíte vyrazit do ulic zrovna v době oběda. Je dobré připravit se i na takové situace. Dejte si do kabelky nějakou malou svačinu, kterou můžete sníst v podstatě za pochodu. Například jablko, müsli tyčinku s ovocem, proteinovou tyčinku, jogurtový nápoj, který se dá pít přímo z lahve.
Skvěle poslouží také smoothie koktejly z vašeho oblíbeného ovoce a zeleniny. Dokonale vás zasytí a můžete je popíjet dokonce i v průběhu jednání s klienty. Stačí mít doma kvalitní mixér (osobně doporučuji mixéry Vitamix), který dokáže všechny potřebné suroviny dokonale zpracovat v minimálním čase. Pak pro vás bude každodenní příprava zdravých smoothies vyloženě potěšením.
Metoda krabičkování je úspěšná. Jednoznačně a nenásilně vám v práci připomíná, že máte pravidelně jíst. Jídlo máte takříkajíc až pod nosem a navíc máte ještě 100% kontrolu nad tím, co jíte. Snáze odoláte různým nezdravým kalorickým lákadlům, na která jinak běžně narazíte v polední nabídce restaurací a vaši kolegové si je určitě s chutí dají. Pravidelnost v jídel ke štíhlé linii jednoznačně pomáhá.
Přechod na pravidelnou stravu chvíli trvá
Když se po dlouhé době nepravidelného stravování do toho zakousnete a přejdete na pravidelný režim, je třeba si také uvědomit, že výsledky nepřijdou ze dne na den. Vašemu organismu prostě nějakou dobu potrvá, než si nový systém osvojí a hlavně než se přesvědčí o tom, že to skutečně bude fungovat. Není divu, že mu to trvá, když jste léta jedli, jak se vám to hodilo. I tohle je pro něj šok, i když vlastně v pozitivním smyslu.
Pozor na přibírání kilogramů v době přechodu na pravidelnou stravu. Je-li tělo zvyklé, že mu dáte najíst nárazově a pak dlouho nic, bude se snažit i v prvním období pravidelného stravování stále ukládat do zásob. Proto můžete lehce přibrat. Jakmile ale pochopí, že už není třeba šetřit a začne s energií pracovat normálně, přijdou úbytky váhy. V přechodném období se proto nestresujte vážením. Zvažte se třeba až po měsíci od chvíle, kdy jste na pravidelný režim přešli.