Servírování a dekantace vína
Jak nejlépe servírovat víno? Někteří odborníci na víno doporučují nechat víno před servírováním tzv. vydýchat, aby se uvolnily aromatické látky, obsažené ve víně. Vína starších ročníků doporučují nechat vydýchat čtyři až dvanáct hodin. Mladá vína se otevírají kvůli vydýchání a zharmonizování půl až dvě hodiny před servírováním.
Pokud není našim cílem víno provzdušnit, naléváme víno jemně spíše po stěnách karafy a můžeme jej ihned servírovat. Jestliže však chceme víno nechat „nadechnout“, můžeme jej nalévat z větší výšky a nechat rozstřikovat po stěnách karafy. V karafě jej můžeme nechat dýchat i několik hodin před samotným podáváním.
Dekantace vína
Cílem dekantace vína je jeho delší kontakt se vzduchem, respektive kyslíkem. K tomu právě dochází přeléváním vína z láhve do karafy. Čím déle tato činnost trvá, tím dlouhodobější je kontakt vína s kyslíkem. Z vína se oddělí usazeniny, víno se provzdušní, otevře a uvolní své aroma.
Novinkou na trhu v dekantaci je chytrý dekantér iSommelier, který je celosvětově patentován. Díky jedinečné skleněné karafě, která je vybavena speciálně navrženou trubicí uvnitř karafy, je proces dekantace oproti tradiční dekantaci efektivnější, důkladnější a zdravější.
Dekantér iSommelier používá technologii molekulárního filtru pro oddělení kyslíku ze vzduchu. Při samotném filtrování tak prochází více než 80 % vyčištěného kyslíku skrze víno a projde do každého mililitru vína. Velmi účinně se tímto působením snižuje zbytkový metanol, oxid siřičitý a jiné škodlivé látky obsažené ve víně. Proces dekantace je tak proto efektivnější, důkladnější a zdravější.
Dekantér iSommelier zachovává veškeré chuťové složky a aroma na rozdíl od tradiční dekantace, u které vlivem dlouhého času a teplotních změn dochází k jejich degradaci.
Vliv dekantace na teplotu vína
Teplota vína při takovém vydýchání a následném přelití do skleniček stoupne asi o 2 stupně Celsia, proto s tím musíme počítat a víno vychladit o dva stupně níže, než je doporučená teplota ke konzumaci.
Bílé víno je lepší podávat vychlazené, ale nikoliv přechlazené. Pokud bychom bílé víno přechladili, jeho vůně se přitlumí. Obecně platí, že by se bílé víno nemělo servírovat pod 10 stupňů Celsia.
Pověrou je, že červená vína se mají podávat teplá. Měla by být pouze o jeden stupínek chladnější, než je teplota místnosti v normálně vytopeném domě či bytě. Lehčí červená vína jsou však lepší vychlazená. Stačí jim však hodinka v chladničce.