Proč je dobré pít černý čaj?
Připravujete si snídani a první, po čem sáhnete, je krabička s černým čajem? Podobně je na tom až 90 % světové populace, která dává ze všech druhů čajů přednost právě černému. V závislosti na kulturách a zvycích se černý čaj pije bez jakýchkoliv dalších přísad, s citrónem a cukrem nebo medem či mlékem. A protože si černý čaj zaslouží mnohem více pozornosti než jen jako typický horký nápoj, v dnešním článku vám poradíme, jak se černý čaj správně připravuje i to, jaké má blahodárné účinky na náš organismus.
Černý čaj a jeho účinky na lidský organismus
Vzhledem k obsahu kofeinu na nás černý čaj působí obdobně jako káva. Na rozdíl od ní je ale povzbudivý účinek černého čaje mnohem dlouhodobější. Zároveň nám ulevuje od bolesti hlavy a pomáhá zvýšit nízký tlak. Pokud si však budete černý čaj dopřávat častěji, nezapomeňte, že dehydratuje, a proto je nutné k němu pít i vodu. V opačném případě byste mohli cítit únavu, bušení srdce, třes či by se mohly objevit bolesti hlavy.
V souvislosti s černým čajem je taktéž nutné zmínit jeho antioxidační funkci. Díky tomu černý čaj prospívá našemu kardiovaskulárnímu systému a je prevencí onemocnění srdce a cév. V případě pravidelné konzumace černého čaje můžete zpozorovat i snížení hladiny cukru a cholesterolu v krvi. Černý čaj je rovněž vhodný během redukčních diet. Jak již ukázaly některé výzkumy, kofein a katechiny obsažené v černém čaji podporují činnost metabolismu a s tím související spalování kalorií.
Věděli jste, že listy černého čaje pochází ze stejného čajovníku jako listy čaje zeleného či bílého? Jedná se o čajovník čínský neboli Camellia sinensis. Ačkoliv jsou listy stejného původu, o jejich charakteristické chuti a vůni rozhoduje až další zpracování.
Jak správně připravit černý čaj?
Víte, jak se správně černý čaj připravuje? Pokud jej zaléváte jinou než vroucí vodou, jedná se o špatný postup. Vzhledem k tomu, že je černý čaj dokonale fermentovaný, potřebuje k uvolnění vůně, chuti a tělu prospěšných látek vroucí vodu. Abyste si však mohli dopřát opravdu skvělý chuťový zážitek, nikdy čajové listy nezalévejte převařenou kohoutkovou vodou, ale použijte vodu balenou. Co se týče doby louhování, nechte lístky ve vodě přibližně dvě až tři minuty, maximálně však pět minut. V případě, že byste rádi zjemnili lehce nahořklou chuť černého čaje, po dvou minutách louhování přidejte do hrnku přibližně 10 ml mléka a nechte zchladnout na 60 °C. Poté si můžete vychutnat lahodnou chuť čaje s anglickou tradicí.
Jestliže se někdy vydáte do Číny a budete si objednávat „černý čaj“, nebuďte překvapeni, že před vás pravděpodobně postaví čaj „Phu-er“. Černý čaj je totiž v Číně nazýván čajem červeným, který u nás označuje spíše čaj rooibos.